Artnit

Subota, 19 Decembar 2015 12:04

Eufronije - Herakle se rve sa Antejem Istaknut

Jedan od najpoznatijih grčkih slikara crveno figuralnog stila i keramičara svog vremena, Eufronije stvarao je u Atini u periodu od oko 520. do oko 500. godine pre nove ere. On je eksperimentisao sa novim idejama oblika i dizajna u kontekstu ahajske tradicije. Njegov potpis je identifikovan na velikom broju sudova, koje potpisuje kao slikar, a kasnije kao keramičar. Od 13 sačuvanih vaza najviše je kratera i kiliksa. Kao slikar potpisao je krater Herakle se rve sa Antejem, od oko 510-500. godine pre nove ere, koji se danas nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Na krateru visokom 46 santimetara, Eufronije je naslikao rvanje poluboga Herakla, sina vrhovnog boga Zevsa i smrtnice Alkmene sa čuvenim herojem Antejem, po predanju sinom Posejdona, boga Mora, i Gee, boginje zemlje.

Prikazana scena na krateru ima dramatičnu i složenu kompoziciju. Na njoj je izražena napetost, a protagonisti gotovo "ispadaju" iz kadra. Tela Herakla i Anteja su naslikana realistički. Ona se savijaju, a njihovi udovi se preklapaju, nestaju i ponovo se javljaju, što stvara osećaj trodimenzionalnog prostora.

Pročitano 2355 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Mart 2019 11:59

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Eufronije - Herakle se rve sa Antejem