Artnit

Utorak, 15 Decembar 2015 12:20

Sofilos - Venčanje Peleja i Tetide Istaknut

Prvi potpisani slikar crno figuralnog stila, načina oslikavanja vaza u arhajskom periodu u antičkoj Grčkoj je Sofilos, koji je stvarao od oko 600. do oko 560. godine pre nove ere. Sačuvana su njegova tri dela u kojima povezuje mitološke teme sa orijentalnim motivima. Najpoznatiji je dinos Venčanje Peleja i Tetide, iz oko 550. godine pre nove ere, sa Akropolja, koji se danas nalazi u Britanskom muzeju u Londonu.

Dinos Venčanje Peleja i Tetide je posuda za vino koja ima oblik kupole i visok je sa postoljem 71 santimetara. Sofilos na njemu prikazuje složenu kompoziciju u četiri friza. On majstorski oblikuje figure, koristeći belu, crvenu, purpurnu boju.

Prvi friz prikazuje venčanje Peleja kralja Ftije i Tetide boginje mora, na koje stiže povorka grčkih bogova i nimfi da bi ih darovala i svojim prisustvom uvećala svečanost. Peleus stoji ispred vrata svoje kuće i pozdravlja goste koji stižu pešice ili kolima. Iznad likova su ispisana imena gostiju, a između stubova u kući Sofilos je potpisao svoj rad rečima " Sofilos me naslikao ".

Na drugom frizu prikazane su mitološke i stvarne životinje poput bikova, svinja, lavova, pantera, jelena, koza, ptica, a na trećem povorka konja u čast Patrokla. Geometrijski zrakasti uzorak ispod centra povorke nalazi se na četvrtom frizu.

Pročitano 2496 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Sofilos - Venčanje Peleja i Tetide