Artnit

Sreda, 23 Septembar 2015 10:39

Veliki žuti zec - Orebro Istaknut

Holandski umetnik Florentijn Hofman je kreirao Velikog žutog zeca, neobičnu privremenu skulpturu, koja je bila postavljena u neposrednoj blizini crkve Svetog Nikolaja u centru grada Orebro u Švedskoj. Ovom skulpturom, koja kao da je pala sa neba dovodi u pitanje svrhu javnog prostora i menja perspektivu spomenika. Koristeći ove namerne tehnike pozicioniranja, Hofman traži da se pita: "Kakva je korist i svrha javnog prostora?"

Florentijn Hofman vidi svet kao svoje ogromno igralište i mnoge od njegovih instalacija su kopije igračaka i životinja ogromnih razmera, postavljene na javnim mestima kao način da ospore koncept javnog prostora. Proširenjem obima instalacije on menja perspektive posmatrača, i instalacije i prostora u kome se on nalazi.

Veliki žuti zec je napravljen od lokalnih materijala - šindre, drvene armature, betona i metala. Instalacija visoka 13 metara istražuje pojam obima i urbane perspektive obezbeđujući novu centralnu tačku na otvorenom trgu. Kao i za sve dosadašnje skulpture, Florentijn Hofman je smatrao lokalnu pomoć sastavnim delom instalacije i uključio je meštane, više od 25 volontera i zanatlija u njegovu izgradnju. Na taj način su ljudi koji su bili uključeni u ovaj projekat imali osećaj kao da su deo umetničkog dela.

Pročitano 3481 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 31 Juli 2020 10:53

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Veliki žuti zec - Orebro