Odštampajte ovu stranicu
Subota, 12 Septembar 2015 10:42

Traganje za Utopijom - Amsterdam Istaknut

Traganje za Utopijom je ogromna bronzana skulptura morske kornjače, koju jaše čovek sa oklopom, belgijskog umetnika Jana Fabra, koja je prvo postavljena u maloj flamanskoj opštini Nieuwpoort, a od 2003. godine je u Amsterdamu. Poznata je i po nazivu Kornjača Jana Fabra, jer neki veruju da je čovek na kornjači autoportret umetnika. Skulptura presvučena zlatom izaziva reakciju posmatrača stavljajući akcenat na realistični pristup i tematiku koja zahteva promišljanje.

Smatra se da je za stvaranje skulpture Traganje za Utopijom Jan Fabr bio inspirisan delom Utopija koje je napisao engleski državnik i humanista Tomas Mor 1516. godine, gde je opisao imaginarno ostrvo sa idealnim političkim sistemom. Na skulpturi Jan Fabr prikazuje kako sam jašući na ogromnoj kornjači, gleda na more ka ostrvu Utopija. Izborom kornjače kao njegovog konja on verovatno naglašava da je željena destinacija trebalo da bude postignuta ležernim tempom a ne u žurbi.

Dok je skulptura Traganje za Utopijom bila okrenuta ka Atlantiku, pretpostavljalo se da je simbolisala ekološki napor da upozori na izumiranje ogromnih kornjača koje žive na ostrvima Galapagos. Ove kornjače pripadaju verovatno onoj vrsti kornjača koje su inspirisale Čarlsa Darvina da zasnuje svoju teoriju evolucije.

Pročitano 2531 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 31 Juli 2020 10:43
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci