Artnit

Petak, 29 Maj 2015 11:17

Floralis Genérica - Buenos Aires Istaknut

Skulptura Floralis Genérica, u narodu poznatija kao Čelik cvet je jedna od najpopularnijih atrakcija u Buenos Airesu. Ovaj ogroman cvet stoji na Trgu Ujedinjenih nacija, kraj Narodnog muzeja likovnih umetnosti. Dizajnirao ga je argentinski arhitekta Eduardo Katalano i poklonio gradu. Za njega: "Ovaj cvet je sinteza svih cvetova, a takođe je i nada koja se svaki dan ponovo rađa." U aprilu 2002. godine je postavljena i svečano otvorena ova zanimljiva skulptura cveta.

Skulptura Floralis Genérica je napravljena od nerđajućeg čelika, aluminijuma i betona u obliku cveta. Visoka je 23 metara i teška 18 tona i stoji unutar bazena, koji ima 40 metara u prečniku. Jedna od njenih fascinantnih karakteristika je da se ponaša kao pravi cvet i da su njegove gigantske latice otvorene tokom dana, a zatim zatvorene u toku noći, kada su osvetljene crvenim svetlom, a staze oko njih zelenim svetlom. Svaka od 6 latica je duga 13 metara i 7 metara široka, a kada se potpuno otvore, nakon 20 minuta, njihov prečnik dostiže čak 105 metara. Postoje četiri posebne večeri u godini kada latice ostaju otvorene: 25. maj, 21. septembar i 24. i 31. decembar.

Reč Genérica označava da je skulptura Floralis Genérica simbol za svo cveće u svetu. Ona je mobilna i kontrolisana zahvaljujući hidraulici i foto ćelijama. O njenoj lepoti se raspravlja, ali niko ne sumnja da je moderni simbol spoja prirode i tehnologije.

Pročitano 2994 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 06 Novembar 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Floralis Genérica - Buenos Aires