Artnit

Utorak, 26 Maj 2015 11:20

Andrea del Verokio - Dama sa jagorčevinama Istaknut

Iako nije potpisana ni dokumentovana, mermerna bista Dama sa jagorčevinama se najčešće pripisuje italijanskom vajaru, zlataru i slikaru Andrei del Verokiju na osnovu poređenja sa njegovim drugim umetničkim delima. Sa ovom bistom izvajanom u periodu 1475-1480. godine, Verokio je razvio novu vrstu renesansne biste u koji su uključene i ruke modela. Novina u kompoziciji omogućavala je da ruke, kao i lice izraze karakter i raspoloženje modela. Bista se danas nalazi u nacionalnom muzeju Barđelo u Firenci.

Uprkos ukrašenom grbu na oba rukava, model biste Dama sa jagorčevinama nije identifikovan. Smatra se da je model za ovu bistu bila sestra Andrea del Verokija, a ima mišljenja da je to bila Đinevra di Benči, koja je bila model i na portretima njegovog učenika Leonarda da Vinčija. Međutim, iako bez dokaza, najčešće se pretpostavlja da je model bila Lukrecija Donati, jedna od ljubavnica Medičijevih, verovatno Lorenca Veličanstvenog, koji je imao najduži mandat.

Bista Dama sa jagorčevinama prikazuje mladu ženu u vrlo romantičnoj pozi, koja drži buket cveća na grudima. Njeno telo je predstavljeno ispod pojasa, uključujući i ruke, što podrazumeva povezivanje sa posmatračem. Iako delikatno, oblik tela je vidljiv ispod bogate odeće. Blagi nagib i pokret glave, kao i njen oprezan pogled ukazuju da je njen um aktivno povezan sa okolinom.

Za razliku od ranijih figura, bez obzira da li je bio svetac, anđeo ili dama, bista Dama sa jagorčevinama potpuno pripada svetu u kome je živela. Ona je osoba na kojoj je vidljivo bogatstvo i moda tog doba. Njena studija frizure i uvojaka je povezana sa trakama i rozetama. Čipkani prsluk i cvetni dezen tunike od brokata ili isečenog somota pričvršćen je sa folijarnom kopčom.

Pročitano 4472 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Novembar 2019 12:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Andrea del Verokio - Dama sa jagorčevinama