Artnit

Četvrtak, 17 Januar 2013 23:21

Vrata Raja - Firenca Istaknut

Uz katedralu, na Piazza Duomo u Firenci nalazi se osmougaona krstionica posvećana Svetom Jovanu Krstitelju, izgrađena između XI I XII veka u romaničkom stilu. Troja bronzana vrata, koja s triju različitih strana vode u krstionicu, sama po sebi su remek-dela. Najprepoznatljivija su Istočna vrata, remek-delo Lorenca Gibertija, italijanskog vajara, zlatara i slikara. Mikelanđelo je smatrao da ova vrata tako veličanstveno izgledaju, da predstavljaju ulaz u raj. Odatle im i naziv Vrata raja.

1401. godine esnaf firentinskih trgovaca suknara raspisao je konkurs za izradu vrata na severnoj strani krstionice. Na konkurs je bilo pozvano sedam vajara. U jakoj konkurenciji pobedio je Lorenco Giberti, koji je tada imao 22 godine i nije bio umetnik na glasu. Njemu je poverena izrada Severnih vrata, koju je završio 1424. godine. Južna vrata krstionice je od 1330. do 1336. godine izradio Andrea Pisano, čuveni italijanski vajar i arhitekta. Na 28 ploča sa reljefima prikazane su scene iz života Jovana Krstitelja i alegorijske figure kardinala i teoloških vrlina.

Severna vrata, koja je 1402. godine izradio Lorenco Giberti, inspirisana su Južnim vratima i takođe, sadrže 28 ploča sa reljefima. Na 20 ploča prikazane su scene iz Novog zaveta, život Isusa Hrista, a na 8 evengalisti i crkveni oci.

Najslavnija, Istočna vrata, nazvana Vrata raja, Giberti je radio 27 godina, od 1425. do 1452. godine. Ova vrata su visoka 5,18 metara, a teška osam tona. Giberti je na nov način rešio problem prostora i bio je smeliji u upotrebi perspektive, visokog i plitkog reljefa i portreta. Umesto 28 ploča sa određenim temama iz Starog zaveta kako se tražilo, dao je 10 velikih reljefa u četvrtastim okvirima sa starozavetnim temama po svom izboru. Vrata raja sastoje se od 10 ploča, a na njima su prikazi od proterivanja Adama i Eve iz rajskog vrta, kako Mojsije prima 10 Božjih zapovesti, pa do pada grada Jerihona i bitke sa Filistincima.

Jedna od ploča opisuje stvaranje prvog čoveka i prve žene, Adama i Eve, zatim kako zmija iskušava Evu da pojede zabranjeno voće sa drveta saznanja dobra i zla, i kako Adamu daje voće, i njihovo proterivanje iz raja. Sve to je prikazano u naturalističkom pejzažu koji je pun živopisnih detalja.

Priča o Jakovu i Ezavu je prikazana na jednoj ploči. To je priča o međusobnom odnosu dva brata blizanca, ispričana u više prizora unutar jedne jedine slike (jedinstvenog okvira). Giberti je upotrebio novi sastav linearne perspektive kako bi prikazao radnju. Na reljefu je prikazana njihova majka Rebeka, kako ih rađa. Priča se zatim nastavlja njenim primanjem proročanstva o sukobu Jakova i Ezava u budućnosti. Jakov zamenjuje Ezava za njegovo pravo prvorođenog sina za tanjir supe, i na prevaru uzima od Isaka, koji je oslepeo, blagoslov namenjen starijem sinu.

Osim reljefa na kojima su prikazane scene poznat je i dovratnik sa motivima iz biljnog i životinjskog sveta. Prikazani su: veverica, miševi, čvorak, prepelica i druge životinje, kao i lišće i plodovi biljaka.

U kružne proreze na okvirnim delovima samih vrata ukomponovano je 24 malih glava i 24 malih statua likova iz Biblije. Svi se oni nalaze u bujnom frizu flore i faune Toskane. Među malim glavama dve su Gibertijevi autoportreti: jedna iz mlađeg doba, verovatno kada je započeo rad, druga iz poznih godina kada je završavao rad.

Vrata raja pretrpela su tokom više od 500 godina teška oštećenja, od poplava do zagađenja, čak i od vandala. Šest od ukupno deset ploča na vratima otkinuto je u poplavi koja je zadesila Firencu 1966. godine. Pre 27 godina vrata su skinuta sa krstionice u Firenci i odneta na restauraciju. Posle restauracije ponovo su zasijala starim sjajem. Da bi se sačuvala od novih oštećenja nisu vraćena na originalnu lokaciju, nego su postavljena u Museo dell'Opera di Santa Maria del Fiore, u septembru 2012. godine. Pored Vrata raja, još dvoja vrata iz krstionice će posle restauracije biti izložena u ovom muzeju.

Pročitano 14243 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 April 2019 10:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Vrata Raja - Firenca