Artnit

Petak, 20 Mart 2015 12:28

Luiza Buržoa - Maman Istaknut

Jedan od glavnih motiva u umetničkom stvaralaštvu američke umetnice francuskog porekla Luize Buržoa je pauk. Ogromnu skulpturu pauka, nazvanu Maman, posvetila je svojoj majci i ona predstavlja jednog iz serije od šest džinovskih paukova koje je stvorila 1990-ih godina XX veka. Ova skulptura je 2000. godine bila među radovima u holu galerije Tejt u Londonu, a njena manja verzija je 2008. godine postavljena ispred galerije.

Skulptura Maman je visoka 9 metara. Napravljena je od bronze, nerđajućeg čelika i mermera. Ovaj pauk ima osam vitkih nogu, a svaka se završava oštrim vrhom koji čini dva komada čelika. On stoji uspravno na četiri noge koje proističu iz donjeg dela tela, a dve noge su posebno naglašene, što ukazuje na ljudsku figuru. Njegovo telo visi visoko iznad tla, omogućavajući posmatraču da hoda okolo i ispod njega. U mreži, koja visi prema posmatraču se nalazi sedamnaest belih i sivih mermernih jaja.

Skulptura ženskog pauka je spektakularna sa paučinom i ukazuje na snagu majke sa metaforama za predenje, tkanje, negu i zaštitu. Luiza Buržoa je sama objasnila skulpturu: "Pauk je oda mojoj majci. Ona je bila moja najbolja prijateljica. Kao pauk, moja majka je bila tkač... bila je veoma sposobna. Bila je inteligentna, strpljiva, korisna i razumna. Pauci su prijateljska stvorenja koja jedu komarce. Znamo da komarci šire bolesti i da su zato nepoželjni. Dakle, pauci pomažu i zaštitnici su, kao i moja majka."

Pročitano 4360 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 08 Mart 2019 11:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Luiza Buržoa - Maman