Artnit

Sreda, 07 Januar 2015 12:00

Šumska spirala - Darmstadt Istaknut

Waldspirale je poznat, veoma zanimljiv kompleks stambenih zgrada koji se nalazi u nemačkom gradu Darmstadtu. Naziv Waldspirale, što u prevodu sa nemačkog jezika znači šumska spirala, odražava opšti plan zgrade, kao i činjenicu da je njen krov prekriven vegetacijom. Dizajnirao ga je jedan od najpoznatijih austrijskih arhitekata Friedensreich Hundertwasser u saradnji sa arhitektom Heinzom Springmannom. Građena je dve godine, a završena 2000. godine.

Zgrada Šumska spirala ima neobične linije i arhitektonske elemente karakteristične za arhitektu Hundertwassera, kao što su pozlaćen luk kupole, odsustvo pravih linija i oštrih uglova i šarenilo. Na njoj su oslikani višebojni talasi, a stubovi su pokriveni šarenim keramičkim pločicama. Izgrađena je u obliku slova U i ima 12 spratova.

U zgradi Šumska spirala se nalazi 105 stanova, podzemna garaža i kiosk, a na njenom vrhu je kafe bar. U centru zgrade, u unutrašnjem dvorištu je dečje igralište i malo veštačko jezero. Na zgradi je više od 1000 prozora različitih oblika i veličina, koji kao da igraju van linije. Ručke na vratima i prozorima su takođe različite. Uglovi zidova u stanovima su zaobljeni, kao i uglovi zgrade. Krov je dijagonalan i na njemu je zasađena trava, žbunje, cveće i drveće.

Pročitano 3418 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Šumska spirala - Darmstadt