Artnit

Ponedeljak, 22 Decembar 2014 12:08

Statua Alberta Ajnštajna - Vašington Istaknut

Monumentalna statua Alberta Ajnštajna nalazi se u centralnom Vašingtonu, Sjedinjene Američke Države, sakrivena u drveću, na jugozapadnom uglu Nacionalne akademije nauka. Statua se sastoji od tona malih grumena, i podseća na pointilizam u skulpturi. Otkriven je na godišnjem sastanku Akademije, 22. aprila 1979. godine, u čast stogodišnjice Ajnštajnovog rođenja.

Vajar Robert Berks je zasnovao rad na statui Alberta Ajnštajna koja je izvajana za njegovog života, 1953. godine na kući u Prinstonu.

Bronzana figura Ajnštajna je teška oko 4 tone, a visoka 12 metara. Statua prikazuje Ajnštajna, koji sedi na klupi od belog granita a u levoj ruci drži papir sa matematičkim jednačinama koje sumiraju tri njegova najvažnija naučna priloga: fotoelektrični efekat, teoriju relativiteta, i jednakost energije i materije. Na klupi na kojoj sedi figura upisana su tri citata Ajnštajna:

"Dokle god god budem imao bilo kakav izbor, živeću sano u zemlji gde su građanska sloboda, tolerancija i jednakost svih građana prevladali zakon."

"Radost i oduševljenje za lepotu i raskoš ovog sveta od kojih čovek može samo formirati bled pojam."

"Pravo na traženje istine podrazumeva takođe i obavezu; niko ne može da sakrije bilo koji deo onoga što neko priznaje da će biti istina."

Statua i klupa se nalaze na jednoj strani kružnog podijuma, 28 metara u prečniku. U podijum, prečnika 28 metara, napravljenom od smaragda - biser granita ugrađeno je više od 2700 metalnih stubića koji predstavljaju lokacije nebeskih tela - Sunce, Mesec, planete, četiri asteroida, pet galaksija, deset Kvazara i mnoge zvezde). U tačnom pozicioniranju svih ovih nebeskih tela pomogli su astronomi iz Naval Observatori SAD. Da bi označili prividnu veličinu relevantnog nebeskog tela, njihovi držači su različitih veličina.

Pročitano 3056 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 30 Oktobar 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Statua Alberta Ajnštajna - Vašington