Artnit

Petak, 05 Decembar 2014 11:01

Ernest Hemingvej - U San Sebastijanu Istaknut

Joakim Sorolja - Pejzaž u San Sebastijanu Joakim Sorolja - Pejzaž u San Sebastijanu

Kelner kao da je bio malo uvređen zbog pirinejskog cveća, te mu dadoh previsoku napojnicu. To ga je oraspoložilo. Prijatno je bilo nalaziti se u zemlji gde se ljudi mogu tako jednostavno učiniti zadovoljnim. Čovek nikad ne zna da li će mu se španski kelner zahvaliti. U Francuskoj je sve postavljeno na tako čistu finansijsku osnovu. To je zemlja u kojoj se najjednostavnije živi. Niko ne komplikuje stvari time što će vam postati prijatelj iz nekih nejasnih razloga. Ako želite da se sviđate ljudima, treba samo da potrošite malo novaca. Potrošio sam malo novaca i svideo sam se kelneru. Cenio je moje pohvalne osobine. Radovao bi se da ponovo dođem. Jednom ću opet tu večerati, i njemu će biti milo da me vidi i zaželeće da večeram za njegovim stolom. To bi bila iskrena naklonost, jer bi počivala na zdravoj osnovi. Bio sam opet u Francuskoj.

Sledećeg jutra sam svima u hotelu dao malo previsoku napojnicu da bih stekao još više prijatelja, i otputovao sam jutarnjim vozom za San Sebastijan. Nosaču na stanici nisam dao više no što treba, jer nisam pretpostavljao da ću ga ikad više videti. Hteo sam samo da steknem nekoliko dobrih prijatelja među Francuzima u Bajoni, da bih bio dobrodošao ako opet navratim. Znao sam da će njihovo prijateljstvo biti ispravno ako me budu zadržali u pamćenju.

U Irunu smo morali promeniti voz i pokazati pasoše. Nisam voleo što napuštam Francusku. Život je tako jednostavan u Francuskoj. Uviđao sam da sam budala što se vraćam za Španiju. U Španiji čovek nikad ne zna na čemu je. Uviđao sam da sam budala što se vraćam, ali sam stao u red sa svojim pasošem, otvorio kofere pred carinicima, kupio kartu, prošao kroz vratnice, ušao u voz, i posle četrdeset minuta i osam tunela bio sam u San Sebastijanu.

U San Sebastijanu je čak i po vrelom danu bilo nečeg od ranog jutra. Lišće na drveću je izgledalo kao da nikad nije sasvim suvo. Ulice su izazivale osećanje kao da su tek polivene. I po najvrelijem danu je u nekim ulicama sveže i hladovito. Otišao sam u jedan hotel u gradu gde sam ranije odsedao i dobio sobu s balkonom s koga se gledalo preko krovova grada. Iza krovova se dizala zelena padina.

Iz romana Sunce se ponovo rađa

Pročitano 1165 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 26 Mart 2020 11:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Ernest Hemingvej - U San Sebastijanu