Artnit

Ponedeljak, 17 Novembar 2014 12:15

Spomenik Petru Velikom - Moskva Istaknut

Spomenik Petru Velikom podignut je 1997. godine na malom ostrvu na reci Moskvi, oko kilometar od Kremlja, u centru Moskve, u znak sećanja na 300. godišnjicu ruske mornarice. Ovaj spomenik koji je osmislio gruzijski vajar Zurab Cereteli je jedan od najvećih na svetu.

Spomenik Petru Velikom je visok 98 metara, težak oko 1000 tona i sadrži 600 tona nerđajućeg čelika, bronze i bakra. On prikazuje ogromnog Petra I, koji stoji na suviše malom brodu za njega, dok gleda u daljinu.

Od svog postavljanja Spomenik Petru Velikom je izazivao mnoga kontroverzna mišljenja. U novembru 2008. godine, Virtual Tourist ga je proglasio za desetu najružniju građevinu u svetu, 2010. godine Foreign Policy ga svrstava u najružnije statue na svetu. Lonely Planet je komentarisala: "Ako se ostavi pitanje ukusa po strani, Moskovljani su bili skeptični prema celoj ideji: Zašto platiti danak Petru Velikom, koji je prezirao Moskvu i premestio prestonicu u Sankt Peterburg."

Popularna urbana legenda kaže da statua prvobitno nije bio ni Spomenik Petru Velikom, već statua italijanskog istraživača iz XV veka Kristofera Kolumba. Kada je latinoamerička država, za koju je bila izrađena odbila statuu, ona je pretvorena u Spomenik Petru Velikom, koji je podignut u Moskvi.

Pročitano 6087 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Februar 2019 11:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Spomenik Petru Velikom - Moskva