Artnit

Subota, 15 Novembar 2014 13:01

Skulptura La Mano - Puenta del Este Istaknut

La Mano - Prsti je džinovska skulptura šake, koja izranja iz peska. Nastala je 1982. godine i veoma brzo postala simbol grada, popularnog odmarališta Punta del Este, ali i celog Urugvaja. Skulptura ima nekoliko naziva od kojih su najpoznatiji Monumento los Dedos - Prsti i Monument al Ahogado - Spomenik utopljeniku, a na engleskom jeziku je poznata kao Hand - Ruka.

Tokom leta 1982. godine godine u Puenta del Este, gradu koji se nalazi 140 kilometara istočno od Montevidea, na poluostrvu koje sa jedne strane izlazi na Atlantski okean, a sa druge na reku La Plata, održan je prvi međunarodni skup posvećen modernoj skulpturi na otvorenom. Jedan od devetoro umetnika koji su učestovali bio je i mladi čileanski umetnik Mario Irarazabal. On je bio inspirisan da napravi skulpturu ruke koja se "davi", kao upozorenje za plivače, pošto su vode na plaži Bravo imale uzburkane talase, koji su bili bolji samo za surfovanje. Svoju skulpturu je napravio na plaži, jer je gradski trg postao tesan za radove svih umetnika. Iako je imao celo leto za svoj projekat, uspeo je da završi skulpturu u prvih šest dana, jer je malo kasnio zbog jakog vetra koji je bio uobičajen na ovom mestu. Zbog ove skulpture plaža je dobila naziv plaža Los Delos - Prsti.

Džinovska kamena skulptura šake koja izranja iz peska široka je 5 i visoka 3 metra. Ojačana je čeličnim šipkama i metalnom mrežicom.

Vajar Mario Irarazabal je stekao međunarodno priznanje, a turističke fotografije i reprodukcije na razglednicama popularisale su skulpturu La Mano. On je 1987. godine napravio kopije skulpture za grad Madrid u parku Huan Karlos, 1992. godine u pustinji Atakama u Čileu, i u Veneciji 1995. godine.

Pročitano 1829 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Skulptura La Mano - Puenta del Este