Artnit

Sreda, 15 Oktobar 2014 11:52

Kamena kuća - Gimaraeš Istaknut

Neobična kuća u Fafe planinama blizu grada Gimaraeša u Portugaliji, izgrađena 1974. godine između dva ogromna kamena povezana betonskom mešavinom, predstavlja jedinstveni primer moderne arhitekture u stilu kamenog doba. Ona deluje kao da je iz praistorije, ali ima sve tradicionalne elemente poput prozora, vrata i čak krova od crepa. Veruje se da je kuća inspirisana čuvenim američkim crtanim filmom Porodica Kremenko.

Kamena kuća je izgrađena kao seosko sklonište jedne porodice između dva ogromna, povezana kamena na padini Fafe planina. Ona se uklapa u potpunosti u pejzaž na jedan nestvaran, ali i pomalo komičan način. Iako je veoma neobična, izgrađena od kamena i ima duh praistorijskog doba, ipak ima i neka obeležja modernog doba kao što su prozori, ulazna vrata i krov.

Iako spolja možda deluje "hladno", enterijer Kamene kuće je sasvim drugačiji. U njoj se nalaze kamin, rustičan nameštaj, stepenište, ograde napravljene od trupaca, svećnjaci.

Poslednjih nekoliko godina Kamena kuća je privukla pažnju turista i arhitektonskih entuzijasta iz celog sveta, pre svega zbog savršenog integrisanja u svoje prirodno okruženje. Interes za ovu kuću je porastao do te mere da je aktuelni vlasnik, Vitor Rodrigez morao da se preseli. Danas u njoj niko ne živi, a ona i dalje privlači hiljade radoznalih turista svake godine.

Pročitano 2556 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 02 Februar 2019 11:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kamena kuća - Gimaraeš