Artnit

Utorak, 14 Oktobar 2014 12:24

Zgrada korpa - Ohajo Istaknut

Ideja o zgradi u obliku korpe je potekla od osnivača i vlasnika američke kompanije Longaberger Bascet Company za proizvodnju korpi, Dejva Longabergera. Po njegovoj ideji novo sedište kompanije je zgrada u gradu Njuarku u Ohaju, koja ima izgled potrošačke korpe kakva se koristi u supermarketima, po kojoj je ova kompanija postala poznata. Ubrzo po izgradnji 1997. godine neobična zgrada korpa je postala simbol kompanije i jedna od najpoznatijih poslovnih zgrada na svetu.

Izgradnja zgrade korpe je trajala dve godine, a građena je po uzoru na jedan od proizvoda Longaberger Bascet Company, ručno napravljenu drvenu korpu. Ona predstavlja kopiju ove korpe, uvećane 160 puta. Zgrada korpa ima sedam spratova. Sve kancelarije u njoj napravljene su u obliku korpe. Ukupni poslovni prostor iznosi 180 000 kvadratnih metara. Neobično izgleda kada se posmatra noću pošto se osvetle prozori, koji prikazuju rupe na korpi.

Zgrada korpa je jedna od najneobičnijih poslovnih zgrada na svetu. Od izgradnje je postala turistička atrakcija i svojim dimenzijama zaslužila epitet najveće korpe na svetu. Poseta ovoj zgradi je četiri puta veća nego poseta Nacionalnom muzeju Ohaja.

Pročitano 2873 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Februar 2019 12:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Zgrada korpa - Ohajo