Artnit

Ponedeljak, 30 Juni 2014 14:35

Spomenik Francu Kafki - Prag Istaknut

Franc Kafka, u svoje vreme ne mnogo poznati i slavni češko-jevrejski književnik, koji je pisao na nemačkom jeziku, postao je jedna od glavnih turističkih atrakcija Praga. Konkurs za njegov spomenik je raspisan 2000. godine, u okviru projekta Prag - evropska prestonica kulture. Autor spomenika, koji je postavljen 2003. godine, u turističkom centru grada, na granici starog hrišćanskog gradskog jezgra i srednjovekovnog jevrejskog geta je poznati češki umetnik Jaroslav Rona.

Jaroslav Rona je isticao da mesto gde je spomenik Francu Kafki postavljen, između sinagoge i katoličke crkve ima poseban značaj. To je upravo bilo i mesto gde je Kafka obično šetao svaki dan, jer je živeo na suprotnoj strani ulice.

Spomenik Francu Kafki u bronzi je visok 375 cm, a težak 800 kg. Ova provokativna predstava Franca Kafke, koji sedi na ramenima krupng bezglavog tela u muškom odelu, i baš kao i njegovo delo poziva na različita tumačenja. Sam autor Jaroslav Rona kaže da je hteo da izrazi "unutrašnju Kafkinu raspolućenost i razdvojenost koja je izbijala iz njegovih dela".

Inspiraciju za spomenik Jaroslav Rona nalazi u Kafkinom delu i kaže: "Pročitao sam sve o njemu i od njega, ali ovo je nešto veoma važno. Mislim da je u ovoj kratkoj priči, koncentrisano sve od njegovog stvaranja i zato sam izabrao za osnovni simbol - čoveka koji je zaseo na ramena drugog čoveka." Slika mladića koji jašući na ramenima jednog poznanika, kao na konju, obilazi imaginarne krajeve pojavljuje se u Kafkinoj kratkoj priči Opis jednog snimka. Imaginarne krajeve Jaroslav Rona predstavlja postavljanjem metalnih gelendera i tesanih stubova oko spomenika, koji evociraju atmosferu sa praške obale Vltave na početku prošlog veka.

Pročitano 5086 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Spomenik Francu Kafki - Prag