Artnit

Utorak, 24 Juni 2014 13:31

Rastko Petrović - Sirakuza Istaknut

Sara Kol - Antički stub blizu Sirakuze Sara Kol - Antički stub blizu Sirakuze

Kad se stigne u Sirakuzu, prođe se kroz čitavo jedno predgrađe radionica i radnika, razbacano i skromno, duž prašnjavih raskršća. Ostavlja se sa strane današnji gradić, Sirakuza, koji jednim malim grebenom, okruženim vodom sa svih strana, ulazi u pučinu. Reklo bi se da ovaj gradić nije vezan za kopno onim jednim jedinim uskim pristupom, već za bezbrojne ribarske jedrilice što ga, tesno i zbijeno sa svih strana, ukotvljuju da ne otplovi.

Prava Sirakuza, ona Sirakuza što beše "najveći grad Grčke i najlepši grad sveta", leži iza svega toga kao kakav mamutski kostur, sav požuteo od večitoga sunca. To je jedan ogroman fosil na onoj zelenoj i žutoj visoravni iznad mora, između poslednjih ostataka zidova kojima je lepi Alkibijad davio Sirakuzu. To je ta Sirakuza koju sam sad u dva maha gledao nadnesen i stegnutoga srca; kao nekada dok sam celu Grčku gledao, u travuljini Staroga groblja, nadnoseći se samo nad Ilijadu.

Nema više ničega na ovoj visoravni. Ničega što je čovek doneo i postavio. Rulje su razrušile, a kiše su sprale ruševine. Sada je tu samo niska trava, divlje crvene mahovine po kamenu, zbijena neprohodna česta južnoga bilja, zadavljena zidovima negdašnjih grčkih majdana. Osim toga, izdubljeni, usečeni u beskrajno tvrdi kamen, ostali su: beskrajna, džinovska rebra i kičma negdašnje prave Sirakuze. Kao fosil i kao skelet, ona je tu cela.

Iz knjige Sicilija i drugi putopisi

Pročitano 4921 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 29 Septembar 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Rastko Petrović - Sirakuza