Artnit

Nedelja, 08 Juni 2014 14:46

Kvadratna glava - Nica Istaknut

La Tête au carré, ili u prevodu sa francuskog jezika kvadratna glava je neobična biblioteka u Nici, koju je dizajnirao francuski vajar i slikar, ruskog porekla Saša Sosno. U ogromnoj i čudnoj kocki u obliku ljudske glave savršeno se stapaju umetnost i obrazovanje. Njen čest naziv Razmišljanje u kutiji nosi optužujuću, ali jasnu metaforu.

Saša Sosno je verovao da arhitektura mora da bude prožeta umetnošću. Po njegovom mišljenju neobična skulptura biblioteke je trebalo da probudi maštu. Arhitekti Iv Baiar i Anri Vidal su dugo planirali pretvaranje njegovih ideja u stvarnost izgradnjom giganta "kvadratne glave" u koju bi mogla da se smesti bilo kakva zgrada, komercijalna ili administrativna. Oni su konačno dobili priliku 1997. godine, kada je u Nici izabran njihov projekat za administrativne kancelarije Biblioteke Luja Nucera, koja je trebalo da se nalazi u blizini Muzeja moderne i savremene umetnosti.

Zgrada biblioteke je skulptura, visoka 30 metara i široka 14 metara. U njoj se nalazi administracija biblioteke i sama biblioteka, a prilagođena je za 40 administrativnih radnika. Ceo okvir zgrade je napravljen od aluminijuma i prekrivena je fino perforiranom aluminijumskom mrežom, tako da spolja ne može da se vidi unutrašnjost, ali mogu da se vide zaposleni. To je omogućeno mat sivim svetlom koje se izjednačava sa bojom obližnjeg muzeja.

Neobična biblioteka je otvorena 29. juna 2002. godine. Ona je postala prva naseljena monumentalna skulptura na svetu, prva konstrukcija potpuno u aluminijumu i prva oblikovana zgrada koja je izgrađena zahvaljujući pomorskim tehnikama.

Kada je izgrađena La Tête au carré mnogi građani Nice nisu bili zadovoljni ovom džinovskom glavom i smatrali su da je ružna. Danas je ova biblioteka deo kulturnog urbanog centra Nice i mesto koje razgledaju mnogobrojni turisti.

Pročitano 3477 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 17 Avgust 2019 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kvadratna glava - Nica