Artnit

Četvrtak, 29 Maj 2014 15:29

Apolonova fontana - Versaj Istaknut

Igra prostora, vode i svetlosti u fontanama je posebna zanimljivost dvorca Versaj, nadomak Pariza, koji je sagradio Luj XIV, Kralj Sunce. Jedna od najpoznatijih fontana je ona posvećena Apolonu, iz koje se bog Sunca simbolički uzdiže u pravcu kralja. Nalazi se na kraju takozvanog "zelenog tepiha", koji povezuje dvorski vrt sa ostalim vrtovima.

Od 1639. godine, za vreme vladavine Luja XIII na mestu Apolonove fontane bilo je malo jezero koje se zvalo Jezero labudova. Između 1668. i 1671. godine, za vreme vladavine kralja Luja XIV postavljene su fontane koje svojim vodoskocima daju dvorcu Versaj treću dimenziju.

Francuski slikar, dizajner, koji je postao arbitar umetničke produkcije u Francuskoj tokom poslednje polovine XVII veka, Šarl Le Brun je predložio da Jezero labudova bude posvećeno Apolonu grčkom bogu Sunca mira i umetnosti, na osnovu njegove orijentacije istok-zapad, legende o Apolonu, kao i povezanosti Luja XIV, koji je sebe nazivao Kralj Sunce po nebeskom telu koje daje svima život i boga Sunca. Le Brun se opredelio za popularnu temu u umetnosti tog doba - Apolona u kočijama sa četiri konja koji dolazi iz pećine Tetis gde je proveo noć.

Francuski vajar Žan Batist Tubi, rođen u Rimu izvajao je monumentalnu grupu u olovu između 1668. i 1670. godine. Ovo delo je transportovano u Versaj, pozlaćeno i postavljeno 1671. godine.

Apolonova fontana prikazuje Apolona, boga Sunca, koji se diže iz mora u zoru, i u svojim kočijama sa četiri konja izlazi iz noći da započne novi dan. U njegovim nogama je Kupidon, okružen sa četiri delfina i četiri Tritona koji duvaju u svoje trube najavljujući početak novog dana.

Pročitano 4768 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 12 Avgust 2019 10:33

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Apolonova fontana - Versaj