Artnit

Nedelja, 27 April 2014 17:29

Petar Kočić - Istorija imena Banja Luke Istaknut

Zanimljivo je i poučno upoznati se sa kratkom istorijom imena našega grada. Banja Luka je stari grad, i ona se je, kako izgleda, u Srednjem Vijeku zvala Vrbaški Grad. Poslije osmanlijske najezde ona je jedno vrijeme bila i vezirski grad, i oko nje su vođene često žestoke i krvave vojne između Turaka i Ćesarevaca, naročito u XVII. i u početku XVIII. vijeka.

Današnja oblast banjalučka, koja se od prilike poklapa sa starom oblašću Zmijanjem, odvajkada je bila naseljena čistim srpskim elementom, i ona se može smatrati kao krajnja granica srpskog naselja prema Zapadu. To uzgred rekosmo, a glavno nam je da pomoću istorijskih izvora i pozitivnog filološkog znanja iznesemo sve ono što znamo o imenu i postanku imena našeg grada.

Vrlo mnogima je i danas nejasno kako je i od čega je postalo ime našeg grada. To je i dalo povoda jednom našem mlađem filologu da u bilješci "Banja Luka a ne Banjaluka", iznese svoje tačno mišljenje o tom pitanju. Njegovo je mišljenje ispravno, i kako rekosmo, tačno. "Narod u Banja Luci - veli pisac - i oko nje govori: Banja Luka, Banja Luke, Banjoj Luci i t. d. Dakle, i u narodu je ono banja pridjev koji se mijenja. Ali ima učenih ljudi naše krvi i jezika koji nijesu baš načisto kako treba ovaj grad pisati, pa se onda strancima nije ni čuditi. Nijesu načisto zbog toga, jer ne znaju šta ona riječ banja znači. Vuk je mislio da to dolazi od pridjeva bajni-a-o, drugi su opet tumačili da to dolazi od imenice banja, a treći od bajin-a-o, ali ni jedno od tih nagađanja nije tačno. Ovo je pravi pridjev koji je nekad u srpskom jeziku živeo, a sačuvao se je do danas samo u imenu ovog mjesta. Narod to osjeća kao pridjev, te ga i mijenja, ali je izgubio svijest o tome šta znači. Imena mjesta čuvaju svoj starinski oblik, te ako se u jeziku štošta razvija i mijenja, imena ipak ostaju uvijek ista. Tako je i u ovom slučaju. Banja Luka ne znači ništa drugo nego banova luka. Da je to istina, može se vidjeti iz povelje Kulina bana iz godine 1189. i iz jedne druge bana Stjepana Kotromanića iz godine 1322.

Iz knjige Petar Kočić - celokupna dela

Pročitano 6162 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 04 Avgust 2019 10:57

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Petar Kočić - Istorija imena Banja Luke