Artnit

Petak, 21 Februar 2014 16:33

Jezero Loh Nes - Škotska Istaknut

Heikenwaelder Hugo - Čudovište iz Loh Nesa Heikenwaelder Hugo - Čudovište iz Loh Nesa

Loh Nes je jezero, koje sе nalazi blizu grada Invernes u severnoj Škotskoj. Poznato je po legendi da u njegovim dubinama živi misteriozno čudovište zvano Nesi ili Nes (galski Niseag), koje se pojavljuje uz podrhtavanje zemlje i mehuriće s dna. Ova legenda je učinila jezero popularnom turističkom atrakcijom Škotske.

Jezero Loh Nes se proteže na oko od 56, 4 kvadratna kilometara. Po veličini je drugo jezero u Škotskoj, iza Loh Lomonda, a po zapremini najveće. Na nekim mestima je duboko 230 metara, i sadrži više slatkovodne vode od svih jezera u Engleskoj i Velsu zajedno. Voda je veoma tamna i mutna zbog treseta koji se nalazi oko obale i na dnu jezera, kao i zbog velike količine mulja i blata u njemu.

Oko jezera Loh Nes nalaze se ruševine zamka Urkuhart iz XII veka sa nekoliko kula, koji je bio jedan od najvećih tvrđava Škotske. Veruje se da na ovom mestu postoji najveća verovatnoća da se vidi Nesi, ako se pojavi iz jezera.

Priča o čudovištu iz Loh Nesa, zvanom Nesi počela je davne 565. godine, kada se prvi put beleži da je viđeno. Prva njegova fotografija je snimljena 1933. godine. Većina očevidaca opisuje Nesi kao životinju, dugu pet do deset metara, koja ima dug tanak vrat, malu glavu i dugo telo sa perajima i debelim repom, sa dve ili tri grbe koje vire iz vode. Osim ovog opisa, postoje i mnogi drugi, zbog čega je teško utvrditi kako Nesi izgleda. Mnogi naučnici i stručnjaci međutim, smatraju dokaze za Nesino postojanje varkom ili krivom identifikacijom.

Među onima koji veruju da čudovište Nesi postoji ima mišljenja da se radi o nekoj vrsti preživelog plesiosaurusa, morskog reptila koji je živeo u vreme dinosaurusa. Otkriveno je da je moguće da se radi samo o neobičnoj geološkoj aktivnosti.

U zadnjih sedamdesetak godina su uložena velika sredstva i korišćena je najmodernija tehnologija da bi se otkrilo čudovište Nesi iz jezera Loh Nes, ali bez konačnog rezultata.

Pročitano 7322 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Oktobar 2014 14:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Jezero Loh Nes - Škotska