Artnit

Petak, 31 Januar 2014 19:22

Hram literature - Hanoj Istaknut

Hram literature, posvećen kineskom filozofu Konfučiju nalazi se u vijetnamskom glavnom gradu Hanou. U njemu je smeštena Carska akademija, prvi državni univerzitet Vijetnama, a po mišljenju mnogih jedan od prvih i u svetu. Uprkos ratovima i katastrofama, hram je sačuvao drevne arhitektonske stilove mnogih dinastija, kao i dragocene relikvije.

Hram literature je izgrađen 1070. godine za vreme vladavine cara Li Thanh Tonga. U početku, to mesto je jedino koristio car, a 1076. godine je u okvuru njega osnovana Carska akademija, koja je obrazovala vijetnamsku birokratiju, plemstvo i druge članove elite.

Hram literature je postavljen u nizu od pet dvorišta, od juga ka severu. Kroz njega prolaze tri staze, koje su podeljene sa po nekoliko kapija. Nekada je samo car mogao da hoda centralnom stazom, a dve bočne staze su bile rezervisane za administrativne mandarine (sa leve strane) i vojne mandarine (sa desne strane).

Arhitektonski kompleks, Hram literature okružen zidovima od cigle sa jezerom i vrtom zauzima površinu od 54 331 m². Unutrašnjost hrama je podeljena u pet zona.

Prva zona počinje sa glavnim ulazom, koji je na dva nivoa, ima jedinstvenu arhitekturu nalik na pagodu sa stilizovanim dvostrukim zmajem, i proteže se do kapije Dai Trung. Na vrhu ulazne kapije, na obe strane postavljene su statue koje štite hram od zlih duhova.

Druga zona izgrađena je 1805. godine za vreme Nguien dinastije. Tu je jedinstven arhitektonski rad, simbol današnjeg Hanoja, Sazvežđe literarnog paviljona, koji je izgrađen na četiri bledobele kamena stuba. Na vrhu crveno obojenog paviljona su dva kružna prozora i detaljan krov. Unutra je bronzano zvono koje visi sa plafona. Pored Sazvežđa literarnog paviljona su dve kapije posvećene lepoti sadržaja i formi literature.

Treća zona obuhvata kvadratno jezero Tien Kvang Tin. 1484. godine car Li Thanh Tong podigao je 116 kamenih stela od izrezbarenog plavog kamena u formi kornjače u čast talenata i podsticanja studiranja. Kornjača (Kui) je jedna od četiri svetih stvorenja nacije. Ostali su zmaj, jednorog i feniks. Kornjača je simbol dugovečnosti. Vremenom su se promenili oblik i veličina kornjača, a kamene stele su ostale dragocen istorijski izvor za proučavanje kulture, obrazovanja i skulpture u Vijetnamu. Sa obe strane jezera je vrt u kome su postavljene stele, od prvog ispita 1442. do poslednjeg 1779. godine, na kojima su izvajana 1307 imena, rodni grad, doktorat sa 82 trogodišnja carska ispita. Drevne kineske gravire na svakoj steli hvale zasluge cara i navode razloge za održavanje carskih ispita i beleže imena mandarina koji su zaduženi za organizovanje ispita.

Četvrta zona je izrađena u čast Konfučija i njegovih 72 učenika.

U poslednjoj petoj zoni je Tajlandska hoc kuća, koja je nekada bila prvi univerzitet u Vijetnamu. Ova kuća ima malu kolekciju starih kostima za studente i mandarine, kao i objašnjenja polaganja nacionalnih ispita na Carskoj akademiji.

Hram literature ima jedan od tipičnih arhitektonskih stilova u Vijetnamu, koji koristi drvo i pločice. Sa stogodišnjim drvećem danas svedoči o usponima i padovima u istoriji Vijetnama. Brojni studenti dolaze ovde na početku godine ili u maju, kada se mnogi važni ispiti održavaju i trljaju glavu kornjača. Oni veruju da će im taj čin doneti sreću da polože ispit.

Pročitano 1985 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 18 Januar 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Hram literature - Hanoj