Artnit

Subota, 24 Novembar 2012 21:57

Krivi toranj u Pizi Istaknut

Krivi toranj u Pizi je jedna od najpoznatijih građevina kako Italije, tako i sveta. Krivi toranj u Pizi je zvonarski toranj katedrale u ovom gradu i izgrađen je u romanskom stilu. Toranj je čuven po svom upadljivom nakrivljenju. Često se ovaj nagib tornja objašnjava mističnim okolnostima i religijskim verovanjima, ali realnost je da se on pojavio zbog strukture zemlje na kojoj je izgrađen.

Temelje tornja je postavio čuveni arhitekta Bonano Pisano. Izgradnja je počela 1173. godine, ali samo do trećeg sprata jer je tlo pod tornjem počelo ponirati, što je i uslovilo njegovo naginjanje i sticanje popularnog naziva Krivi toranj. Gradnja je nastavljena stotinak godina kasnije. U XIII veku izgrađena su još tri sprata a, do kraja XIV veka i poslednji, sedmi sprat.

Toranj ima jedinstven cilindrični oblik. Visok je preko 55 metara i ima osam spratova. Prizemni sprat je napravljen od betonskih arkada. Sledećih šest spratova imaju otvorene terase sa polukružnim svodovima, postavljenim u vertikalnim kolonama. Osmi sprat predstavlja zvonik i nešto je manjeg prečnika od ostalih spratova. Ima sedam zvona koja se nalaze na istim mestima kao i posle izgradnje, ali više ne zvone.

Eksterijer tornja, kao i njegov veći deo izgrađen je od višebojnog mermera. Na eksterijeru su uklesani crteži. Ulazna vrata su posebno ukrašena i na njima se nalaze uklesani crteži životinja. Unutrašnjost tornja karakterišu 294 spiralne stepenice koje vode do zvonika.

Do 1990. godine, Krivi toranj u Pizi se toliko nakrivio da su zvaničnici morali da ga zatvore za posetioce zbog opasnosti od rušenja i pokrenu sanacione radove. Krivi toranj u Pizi ponovo je otvoren za posetioce i turiste u decembru 2001. godine. Da bi zaustavili dalje krivljenje, 2008. godine sa jedne strane zvonika izvađeno je 70 tona zemlje. Smatra se da će to biti dovoljno da se krivljenje zaustavi za sledećih 200 godina. Danas je nagnut oko četiri stepena, što znači da mu je vrh pomeren za neka četiri metra od podnožja.

Krivi toranj u Pizi je 1987. godine uvršten u Uneskovu listu svetske kulturne baštine. Proglašen je za jedno od novih sedam svetskih čuda i privlači ogroman broj turista i posetilaca iz celog sveta.

Pročitano 3447 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 28 Mart 2014 19:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Krivi toranj u Pizi