Artnit

Subota, 28 Decembar 2013 17:35

Kuća koja pleše - Prag Istaknut

Kuća koja pleše je zgrada modernog dizajna koja se nalazi na obali Vltave u Pragu. Okružena istorijskom arhitekturom, ističe se, ali bez sukobljavanja sa neobaroknim, neogotičkim i secesijskim zgradama po kojima je Prag poznat. Linije Kuće koja pleše nejasno podsećaju na ples, pa se često zvala Fred i Džindžer, po glumcu Fredu Asteru i glumici Džindžer Rodžers.

Kuću koja pleše su projektovali hrvatsko-češki arhitekta Vlado Milunić i kanadsko-američki arhitekta Frank Geri. Izgradnja je počela 1994. godine na mestu gde je tokom američkog bombardovanja Praga 1945. godine srušen kvart. Sagrađena je 1996. godine.

U stilu Kuće koja pleše su primetne odlike dekonstruvističke arhitekture i estetike. Sastoji se od 99 betonskih ploča različitih oblika i dimenzija. Na vrhu zgrade je velika savijena metalna struktura zvana Meduza.

Kada je sagrađena Kuća koja pleše je izazvala buru negodovanja zbog toga što se smatralo da drastično narušava zgrade sa bogatom istorijom, koje su bile u njenom okruženju. Jedan od tadašnjih kritičara Vilfrid Dechau izjavio je da je zgrada izgledala kao "smrvljena konzerva koka-kole". Međutim, neki kritičari su je pozitivno ocenili. Simonetta Carbonaro ju je, na primer nazvala "novi dragulj grada arhitekture jer dodaje novi aspekt njegovoj istoriji".

Ime zgradi, Fred i Džindžer, po plesnom paru Fredu Asteru i Džindžer Rodžers, je dao arhitekta Geri. On je kasnije odustao od ovog naziva kako joj se ne bi "nametao holivudski kič". Međutim, i danas ima onih koji ne misle da su Fred i Džindžer predstavnici kiča, pa se zgrada tako i dalje naziva.

Posle deset godina rasprave su utihnule i Kuća koja pleše je dobila svoje mesto u modernom Pragu. Češka narodna banka je 2005. godine izdala zlatni kovani novčić sa njenim motivom, kao finalni novčić iz serije "10 vekova arhitekture". Uvrštena je i u popis najkreativnijih građevina sveta. Mnogi danas tvrde da imaju osećaj da pleše, a i da se savršeno uklopila u ostatak krajolika.

Pročitano 9516 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 29 Decembar 2014 14:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Kuća koja pleše - Prag