Artnit

Petak, 27 Decembar 2013 17:45

Staklena piramida - Pariz Istaknut

Glavni ulaz u Luvr, jedan od najvećih svetskih muzeja predstavlja Staklena piramida postavljena 1989. godine u njegovom dvorištu. Ona je svojevrstan omaž drevnim Egipćanima i njihovom neverovatnom svetu. Novi ulaz u muzej Luvr je danas postao jedan od prepoznatljivih simbola Pariza.

Staklenu piramidu je dizajnirao američki arhitekta kineskog porekla Leo Ming Pei. Po nalogu francuskog predsednika Miterana, Leo Ming Pei, proširuje Luvr za proslavu 200. godina francuske revolucije.

Podzemnim prolazima arhitekta Pei je hteo da stvori iluziju kontinuiteta i funkcionalan pristup muzeju. Zato je projektovao Staklenu piramidu, okruženu fontanama, kroz koju i u kojoj se reflektovalo nebo. Svetlost iznad svega, smatrao je arhitekta Pei, poštujući tradiciju francuskih projektanata koji su gradili Versaj.

Staklena piramida sa konstrukcijom od aluminijuma i nerđajućeg čelika, visoka je 21,64 metara. Na njoj se može videti kakav je bio raspored mermernih ploča na Keopsovoj piramidi. Sastoji se od 673 staklene ploče koje su postavljene po određenom obrascu.

Staklena piramida, izazvala je brojne otpore i puno kontraverzi, posebno u toku njene izgradnje. Mnogi su verovali da modernistička piramida nije u skladu sa klasičnom građevinom nekadašnje Kraljevske palate, koja ima korene u XII veku. Ona je međutim, omogućila jednostavan i funkcionalan pristup ogromnoj postavci muzeja Luvr. Danas je Staklena piramida jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti Pariza.

Pročitano 7120 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Staklena piramida - Pariz