Artnit

Ponedeljak, 25 Novembar 2013 17:28

Markov Grad - Prilep Istaknut

Markov Grad ili Markove Kule odnosno Prilepski Grad je srednjovekovna tvrđava iznad Prilepa. Nalazi se na visokom kamenom uzvišenju visine od 120 do 180 metara, okružene strmim liticama koje pokrivaju granitne stene. Spada u najveće srednjovekovne tvrđave na Balkanu.

Markov Grad je najverovatnije sagrađen u X veku za vreme cara Samuila, na šta ukazuju zidine pored ulaznih vrata i gornji grad tvrđave. Krajem XIII veka osvojio ga je kralj Milutin. U srednjem veku je bio jedna od prestonica srpskog carstva pod carom Dušanom. Car Dušan ga je nazvao "velikoslavnim gradom" i u njemu smestio jedan od svojih carskih dvorova. Kasnije postaje prestonica kraljevine pod Mrnjavčevićima, po čijem je poslednjem vladaru Marku Kraljeviću tvrđava i dobila svoj narodni naziv. 1395. godine nakon smrti kralja Marka Kraljevića tvrđavu preuzimaju otomanski stražari, a preostali stanovnici je napuštaju.

Ostaci današnjih zidina Markovog Grada su iz XIII i XIV veka. Zidovi debljine oko jedan metar su građeni od velikih kamenih blokova vezanih žbukom. Graditelji su koristili postojeće stene na ovom geološki neobičnom brdu, koje izgleda kao tvrđava.

Tvrđava Markove Kule je nazvana po Marku Kraljeviću, iako najnovija arheološka istraživanja ukazuju da je tvrđava mnogo starija, i da potiče iz IV i III veka pre nove ere. Arheološkim iskopavanjima su otkriveni ostaci nekoliko epoha - od nekropole iz ranog gvozdenog doba, do ostataka drevnog naroda iz kasnog srednjeg veka.

Pročitano 4262 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Markov Grad - Prilep