Artnit

Nedelja, 03 Novembar 2013 17:38

Most ljubavi - Vranje Istaknut

Beli most, simbol Vranja i centralno obeležje gradskog grba dobio je ime po belom tesanom kamenu od koga je sazidan. U narodu je poznatiji kao Most ljubavi. Podignut je 1844. godine, a na njemu je zapisano o velikoj zabranjenoj ljubavi dvoje mladih. Legenda kaže da je most podigla majka Turkinje Ajše u spomen nesrećne ljubavi njene kćerke i srpskog pastira Stojana.

Postoje različite legende o nesrećnoj ljubavi Stojana i Ajše. Po jednoj legendi proročice su bogatom i moćnom Selim-begu po rođenju kćerke Ajše prorekle da će se ona zaljubiti u Srbina. Otac je pokušavao zatvaranjem kćerke da spreči proročanstvo, ali nije uspeo u tome. Usamljena i velikim kamenim zidom odvojena od ostalog sveta Ajša je svakog jutra slušala čarobni zvuk dvojnica lepog i stasitog pastira Stojana, koji je sa svojim stadom prolazio pored njenog doma. Posmatrala ga je krišom i zaljubila se u njega. Jednog dana izletela je iz kuće sa feredžom na glavi, našla u planini Stojana, otkrila lice i pokazala mu svoju nesvakidašnju lepotu. Vranjem je zatim počela da kruži priča o zabranjenoj ljubavi između lepe Ajše i pastira druge vere. Veoma brzo i do Selim-bega stižu čaršijske priče o zabranjenoj ljubavi između njegove kćeri i mladog kaurina. Selim-beg nalazi Stojana i Ajšu zagrljene pored potoka. Razjaren, uperi pušku u Stojana, ali ga Ajša zakloni svojim telom. Neki pričaju da je jedan metak pogodio nju, a drugi i Stojana, a neki da je nakon ranjavanja Ajše Stojan svojim nožem oduzeo sebi život. Ranjena Ajša je, pre nego što je izdahnula, izrekla ocu svoju poslednju želju - da se od novca koji je bio namenjen za njenu udaju podigne beli most. "Neka to bude na mestu gde smo se sastajali, i gde nas je smrt zatekla. Neka govori o našoj ljubavi", rekla je Ajša.

Selim-beg je ispoštovao amanet svoje kćerke jedinice i sagradio most koji spaja obale Vranjske reke. Na njemu i danas stoje table sa turskim i arapskim natpisom koji u prevodu glasi: "Ovaj most zvaće se Beli most, on će služiti za olakšicu. Voda koja ispod njega teče neka posluži ljudima za zdravlje! Prolaznici, prođite jedanput preko mosta i vratite se. Videćete da je sagrađen za dobro svakog čoveka." Ispod ovog, dodat je još jedan tekst na arapskom jeziku: "O čuvaru, vlasnica ove dobrote i lepote, hanuma Ajša, podiže ovaj most da joj Bog oprosti njene grehe i grehe njenih roditelja." Na most je postavljena ploča, takozvani tarih, na kojoj na turskom jeziku stoji natpis: "Proklet neka je onaj koji rastavi što ljubav sastavi."

Beli most u Vranju i danas krije tajne zabranjene ljubavi. Veruje se da prelaz preko mosta unosi mir, sreću i zadovoljstvo među partnere. Kaže se i da ga obavezno treba preći dva puta jer to donosi veliku sreću u ljubavi.

Pročitano 9443 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Januar 2019 11:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Razglednica Most ljubavi - Vranje