Artnit

Sreda, 21 Avgust 2013 21:27

Oda Istaknut

Oda je svečana lirska pesma u kojoj se iskazuju uzvišena, snažna osećanja prema nekom opštem idealu u prirodi, čovečanstvu, ljudskom društvu uopšte, kao i prema predstavnicima i nosiocima takvih ideala. Veruje se da je nastala iz horskih pesama. Naziv je dobila od grčke reči eoide, što znači pesma.

U svim vremenima oda je čest pesnički oblik. Posvećena je zaslužnim osobama, značajnim događajima i temama kao što su, na primer božanstvo, ljubav, vera, domovina, prijatelji. Osećanje koje se u njoj iskazuje je uvek jako i kolektivno. To je često opšti zanos zbog pobede, opšte osećanje radosti, tuge, žalosti, nesreće. Grčki liričar Pindar je, na primer u svojim odama veličao pobednike na olimpijskim igrama. U središtu je samo pobeda kao ispoljavanje vrline koju slavi kod pobednika. Rimski pesnik Horacije je ode posvetio ljubavi. U Odi radosti nemački pesnik Fridrih Šiler slavi ideal bratstva i ujedinjenja čovečanstva.

Osećanje koje se iskazuje u odi prema postavljenom idealu ili njegovom nosiocu je naglašeno, uzvišeno, dostojanstveno. Slike su žive, snažno obojene da bi mogle da uzbude čitaoca i u njemu izazovu slična osećanja.

Grčki pesnici Pindar i Alkej i rimski pesnik Horacije su stvorili uzore ode. U klasičnoj književnosti oda je imala utvrđen oblik. Kada se tokom svoga razvitka obnavljala, zadržavala je često, ali i strogo čuvala svoj klasični oblik. Tako su neki pesnici ispred svojih oda ispisivanjem metričke strukture strofe želeli da ukažu na njenu metričku neprikosnovenost. Kasnije se ova tradicija gubi i oda, kao i svaka druga pesma, dobija raznovrsnu strukturu strofe i stiha, kao i raznovrsnu tematiku. Međutim, oda je sačuvala karakter svoje sadržine i uzvišeni i dostojanstveni karakter svog stila.

Posle antičkog doba i hrišćanska književnost je počela sve više da neguje odu. Oda se dosta približava himni i ponekad poistovećuje sa njom u srednjem veku. U XVI veku, i kasnije, ona svojom sadržinom i formom često teži da se približi klasičnoj odi.

Zavisno od predmeta koji je u pesniku izazvao osećanje uzvišenosti i od njegovog stava prema tome predmetu izvršena je klasifikacija oda. Poznata je klasifikacija na herojske, filozofske i religiozne ode.

Pročitano 3713 puta

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Oda