Artnit

Ponedeljak, 19 Avgust 2013 16:39

Radoje Domanović - Narod ovoga kraja pliva u veselju i radosti zbog dolaska Vašeg na upravu zemaljsku Istaknut

Dejvid Vilki - Seoski političari Dejvid Vilki - Seoski političari

Sutradan čujem da je kabinet pao. Na sve strane, po ulicama i mehanama i privatnim stanovima, razleže se vesela pesma. Već sa sviju strana Stradije počinju dolaziti deputacije da u ime naroda pozdrave novu vladu. Mnogi listovi prepunjeni depešama i izjavama odanih građana. Sve su te izjave i čestitke nalik jedna na drugu, gotovo reći razlika je samo u imenima i potpisima. Evo jedne:

"Predsedniku Ministarskog saveta, Gospodinu...

Gospodine Predsedniče,

Vaše roduljublje i velika dela u korist naše drage otadžbine poznati su širom cele Stradije. Narod ovoga kraja pliva u veselju i radosti zbog dolaska Vašeg na upravu zemaljsku, jer je svaki tvrdo ubeđen da ste Vi, sa Vašim drugovima, jedini u stanju da zemlju našu izvedete iz ovih mučnih i teških prilika, iz ove bede u koju je baciše rđavim i nepatriotskim radom Vaši prethodnici.

Kroz suze radosti kličemo: Živeli!

U ime pet stotina potpisa"

(Potpis jednog trgovca)

Ili izjave, obično ovakve:

"Do danas sam bio privrženik prošloga režima, ali kako sam se danas, dolaskom novog kabineta, potpuno uverio da je prošla vlada radila na štetu zemlje, i kako je sadašnji kabinet jedini u stanju da zemlju povede boljim putem i da ostvari velike narodne ideale, to izjavljujem da ću od danas svim silama potpomagati današnju vladu i da ću svuda i na svakom mestu osuđivati prošli zloglasni režim, koga se gnušaju svi pošteni ljudi u zemlji".

(Potpis)

Iz satirične priče Stradija

Pročitano 6384 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 15 Februar 2020 12:06

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Radoje Domanović - Narod ovoga kraja pliva u veselju i radosti zbog dolaska Vašeg na upravu zemaljsku