Artnit

Petak, 19 Juli 2013 21:53

Petar Kočić - Slobodi Istaknut

Arnold Beklin - Sloboda Arnold Beklin - Sloboda

Mnogi su vijekovi, mnoga pokoljenja i pjesnici slavili Tebe. Mnoga se svježa krv lila za Te i u ime Tvoje!

Sa Tvojih kao krv crvenih usana vječito šume i struje slatke i opojne riječi, koje vijekovima iz temelja potresaju, koje pregaženo roblje do uzdrhtalog zanosa ushićuju! Ti, o čista i svijetla ženo, od iskona rađaš, a Tvoja bujna i obla njedra kroz duboku i beskrajnu vječnost neodoljivo mirišu strasnim i razbludnim djevojaštvom koje zanosi i opija.

Razdragan i zanesen uzavrelom i vječito uzbunjenom krvlju, koju mi balkanski hajduci, preci moji, u baštinu daše, svjestan o životvornom sjaju ljepote i u punom obilju milosti i snage Tvoje, ja, mali i sitni, padam na koljena i u zanosu dižem molitve Tebi, o Bezgranična, o Beskrajna i Beskonačna: dođi već jednom i pohodi zemlju moju, jer sve je bez Tebe ništa, ništa je s Tobom sve! Vijekovi bi potamnjeli, narodi bi podivljali da visoko ne sija zvijezda Tvoja.

U Božanskoj srdžbi koja vaseljenom potresa, osvetnički i s krvavim bičem u ruci, dođi i prognaj razvratnu bludnicu koja se, uvijena u kitnjasti veo darovanih prava, pod Tvojim velikim i svetim imenom digla tužnim zadahom na Tvoj sjajni i uzvišeni tron u zemlji našoj!

Pusti sa svojih usana plamen ognja i osvete, i sagori u pomami ljutoj crne razvratnike što podlo i kukavički služe bludnici otrovnoj! Neka zagrme i jeknu, o sjajna i bogolika ženo, sa Tvojih usana crvenih kao nebeska crven, zvuci zanosne pjesme, napora i borbe kroz ovu skamenjenu i jezivu tišinu!

Zadrmaj ovom učmalom zemljom, potresi smrznutim srcima, osvježi i osnaži, da sve i svak osjeti sav neizmjerni sjaj i draž ljepote, sve obilje milosti i snage Tvoje kao što ih osjeća i nad njima drhti uzavrela i vječito uzbunjena krv moja, koju mi balkanski hajduci, preci moji, u baštinu daše!

Pročitano 8387 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 08 Maj 2019 11:09
Više iz ove kategorije « Narodna poređenja Selo »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Petar Kočić - Slobodi