Artnit

Ponedeljak, 30 Mart 2020 10:36

Tvrdica Istaknut

Naslovna strana knjige Tvrdica iz 1682. godine Naslovna strana knjige Tvrdica iz 1682. godine

Svoje najpoznatije delo satiričnu komediju Tvrdica (L'Avare) francuski pisac Žan Batist Poklen poznat pod pseudonimom Molijer objavio je u poslednjoj fazi stvaranja, 9. septembra 1668. godine. U ovoj komediji Molijer je sjajno stopio satiru i farsu sa brzorastućim zapletom koji donosi mnoga iznenađenja i istovremeno prikazao kulturni kontekst i pridao temi odnosa prema novcu univerzalno značenje i aktuelnost.

Molijer je komediju Tvrdica napisao po uzoru na komediju rimskog komediografa Plauta Aulularija, koja se prevodi kao Ćup za zlatom ili Komedija o lončiću, iz koje je preuzeo niz situacija i scenskih odnosa, ali je promenio mesto i vreme radnje, likove. Plaut obrađuje priču o starom atinskom tvrdici Euklionu koji nalazi ćup sa zlatom i otada neprestano bdi nad njim, dok ugovara za udaju svoje kćerke za bogatog suseda. Molijer stvara modernu skicu ove drevne komične figure tvrdice. Naime, stariji Parižanin Harpagon skriva ogromnu svotu novca u maloj kutiji koju zakopava u svom dvorištu, a da bi ih udaljio od svog bogatstva sinu nalazi bogatu udovicu, a kćerki bogatog udovca.

Tvrdica je komedija u prozi, koja je sastavljena iz pet činova. Osnovna dramska radnja inicirana je gramzivošću i tvrdičlukom glavnog junaka Harpagona čija paranoja da neko ne ukrade malu kutiju s mnogo novca stvara surovost, patološku usamljenost, čak i ludost. Svi ostali likovi su samo agensi za njegovo ispoljavanje ili sredstva za potpunije osvetljavanje njegovog karaktera u različitim životnim situacijama.

Osnovni motiv komedije Tvrdica je patološki tvrdičluk i opsesivnost zgrtanja novca gde se zanemaruju vlastita osećanja i osećanja najbližih. Prisutni su i drugi česti motivi iz starih komedija kao što su mlade devojke i imućni starci kao prosci, mladalačka ljubav u sukobu sa zelenaškom pohotljivošću, sluge kao akteri priče, spletkari i zvaničnici.

U komediji Tvrdica se sukobljavaju tragično i komično. U svetlu odnosa prema novcu prikazani su zaljubljeni pred kojima su velike prepreke, odnos slugu i gospodara, roditelja i dece, traganje za izgubljenim članovima porodice. Za razliku od mnogih književnih dela koja imaju tvrdicu koji je usredsređen na svoj novac, u Molijerovoj komediji Harpagon ne doživljava nikakvo epifanijsko iskustvo o onome što je zaista važno u njegovom životu. Umesto toga, on je bliži svom novcu nego bilo čemu drugom, čak i kada vidi da se ljudi oko njega zaljubljuju i obećavaju da će se rado posvetiti jedni drugima. Kao takva, glavna tema komedije je pohlepa, i iako Harpagon ne doživljava otkrovenje, činjenica da su ostali likovi tako srećni čini poruku da je novac samo sredstvo, a ne i cilj života jasnom.

Pročitano 4923 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Tvrdica