Artnit

Ponedeljak, 16 Mart 2020 11:46

Ana Arp - Jabuke Istaknut

Dizajn korica knjige Jabuke Dizajn korica knjige Jabuke

Ana Arp, autorka internet časopisa A . A . A, 2019. godine objavila je drugu knjigu koja se zove "Jabuke". U pitanju je zbirka kratkih priča koje se zovu Škola, Konj, Bickl, Ostrvo, Pčele i Jabuke. Sve priče su obojene sećanjima na detinjstvo i, kao što i sama autorka u pogovoru knjige piše, "ovo je knjiga priča o deci koje nisu za decu".

Zbirka priča Jabuke čitaocu simbolički pruža činiju sa šest jabuka odnosno šest priča. Pričama prethodi uvodno obraćanje u kome autorka ističe nit ove jedinstvene zbirke - jabuke podstiču niz emocija i zazivaju prošlost. Ona piše: "Dajem Ti činiju sa jabukama. Ukupno ih je šest, obgrljene su korpom od pruća, onom sa pletenicom na vrhu, obgrljene su čvrstom mišicom iscrtane keramike ili mlakom rukom koloritne plastike. Činija je raznih, baš kao i jabuka. Međutim, sve one mogu se svesti na zajednički imenitelj: okrugle su i vrše istu funkciju. Činija da okupi, jabuka da utoli žeđ i osveži..." Kao poput jabuka koje su katkad slatke, kisele, gorke, zrele, trule, tako je i svako detinjstvo obojeno ovim ukusima.

Sve junake priča obuhvata zajednička nit bespomoćnosti koja ih povezuje na melanholičan način. Junaci priča su neprilagođena deca koja u nestalnom svetu odraslih nailaze na nerazumevanja. Neharmonični odnosi dece i odraslih prisutni su u svim pričama, u nekima usled dobronamernog i patrijahalnog vaspitanja, a u drugima usled uskogrudosti i krutosti duha. Svako detinjstvo je kao otisak palca: uvek drugačije i novo u odnosu na neko drugo. Prošlost, iako se čini da je veoma daleka kada dete odraste, nije tako daleka kao što se čini, detinjstvo uvek progoni osobu da se priseća tragova prošlosti koji, iako su često bledi, postoje, krhki poput tragova na pesku ili tajanstveni poput stare fioke koja krije senke prošlih događaja.

U pogovoru Ana Arp naglašava da su svi junaci njenih priča umrli i da su iza njih ostale samo priče koje nisu pouzdane. Svojom zbirkom ona je uspela "da ove ljude iskupi i da njihovim teškim životima oduzme besmisao".

Pročitano 304 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Mart 2020 11:58

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ana Arp - Jabuke