Artnit

Utorak, 30 April 2013 21:24

Mati Istaknut

Dizajn korica knjige Mati Dizajn korica knjige Mati

Aleksej Maksimovič Peškov, poznatiji kao Maksim Gorki, bio je sovjetski pisac, osnivač književnog metoda socijalističkog realizma i politički aktivista. On je bio prvi veliki pisac radničke klase, pesnik i glasonoša socijalističkog sveta. Njegov poznati roman Mati je prožet dubokom ljubavlju prema radnicima i revolucionarima i nadahnut verom u njihovu konačnu pobedu.

Dok je bio u emigraciji na Kapriju u Italiji Maksim Gorki je pisao roman Mati. Ovaj roman je prvo objavljen u nastavcima u Njujorku, a zatim preveden na mnoge jezike. Doživeo je ogroman uspeh u celom svetu, i uprkos carskoj cenzuri, 1907. godine prodro je u Rusiju i postao omiljena knjiga radničkih masa.

U romanu Mati, Maksim Gorki slika buđenje svesti među radnicima i jačanje radničkog pokreta. U središtu romana je život radnika, a radničko naselje, samo je dekorativna pozadina koja pojačava i senči akciju pojedinih likova u romanu. Prikazuje se idejno sazrevanje i klasno osvešćivanje radnih ljudi za borbu protiv kapitalizma. U neposrednoj vezi sa razvijanjem i razbuktavanjem revolucionarnog pokreta među radnicima, naslikani su intelektualci revolucionari, koji pomažu bržem sazrevanju revolucionarne svesti kod radnika.

Kroz razvoj nekoliko tipičnih ličnosti kao što su, Pavle Vlasov, Ukrajinac, Ribin, Vesovaščiko, majka Vlasova, Maksim Gorki prikazuje iskušenja i izazove borbe savremenog svesnog proletera sa poslodavcima. Posebno je reljefno prikazan glavni lik, majka Vlasova, Pelagija Nilovna. Starica-majka Pelagija Nilovna je snagom svoje ljubavi prema sinu vaskrsnula iz stanja zatucanosti i uzela na sebe teško breme propovedanja sinovljevog učenja. Preporod Nilovne i čitava njena delatnost uslovljeni su u potpunosti i isključivo njenom ljubavlju prema sinu. Tako ona pod starost prima na sebe takve žrtve koje su slomile mnogo mlađe i snažnije od nje. Iako se kod nje postepeno javlja i vera u sinovljevo delo, ipak je njena pokretačka snaga ljubav prema sinu. Kada sina hapse, ona nastavlja da radi njegov posao - upravo njegov posao, a ne društveni. Čak i u završnoj sceni romana ona ne rastura ništa drugo, nego govor svog sina pred sudom. Zato i roman Mati u znatnoj meri prestaje da bude samo priča o zamislima, osećanjima i delima radnika čija se svest budi, i pretvara se u priču o majčinom srcu. Tako je društveni elemenat potčinjen ličnom.

Tema romana Mati, izrastanje majke revolucionara Pavla Vlasova u borca za socijalizam, po mišljenju kritike je bila oblikovana programski i sa izrazitim didaktičkim ciljevima, kojima je podređen ne samo raspored likova nego i patetično-ekspresivni stil. Zato je ovaj roman najpre osporavan zbog te izrazite socijalno-didaktičke funkcije, a kasnije je postao uzor za socijalističku književnost i jedna od normi u sastavu socijalističkog realizma. Vladimir Iljić Lenjin je o romanu Mati rekao: "Veoma mnogo radnika učestvovalo je u revolucionarnom pokretu nesvesno, stihijski, a sada će pročitati tu knjigu i ona će im biti od velike koristi." Uz roman su stasale mnoge generacije, a likovi radnika Pavla Vlasova i njegove majke Pelagije Nilovne postali su simbol duhovne moći proletarijata, simboli lepote i nepobedivosti radničke klase.

Pročitano 5451 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Februar 2020 11:50

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Mati