Artnit

Ponedeljak, 10 Decembar 2018 11:31

Herman Hese - Ako želi da otkrije svet, čovek mora da ide napred Istaknut

Hendrik ter Brugen - Dečak svira frulu Hendrik ter Brugen - Dečak svira frulu

Bio sam umoran i bezvoljan, kao da sam već godinama na putu kroz ništavilo. Osećao sam da od tuđinca struji hladna bujica straha, te se uvlači i u moje srce.

- Život, dakle, nije nešto Najviše i Najlepše? - upitah ja naposletku. - Zar je to Smrt? Molim te, o žalosni kralju, otpevaj mi zato pesmu o smrti.

Čovek za krmom zapeva o smrti, ali ni ona nije bila Najviše i Najlepše, ni u njoj ne beše utehe: smrt je bila život, a život smrt - preplitali su se u večno besnećoj borbi za opstanak, a to je, konačno, i bio smisao sveta - iz nemilosrdne borbe rađala se svetlost, koja je bedu činila uzvišenom, te senka, koja je pomračivala lepotu i radost. Iz mraka je tinjala vatra radosti, dublja i zanosnija...

Slušao sam, miran i slomljen. Čovekov pogled počivao je na meni, ravnodušan, ali prožet nekakvom gordom setom - sive oči su odavale bol i ushićenje sveta... Smejao mi se. Ne odolih zovu srca te viknuh:

- Hajde da se vratimo, molim te! Bojim se, želim natrag, očevoj kući ili pak tamo gde mogu da nađem Brižitu!

Čovek ustade, obasjavajući fenjerom tvrdo, mršavo lice.

- Nema puta za natrag - objavi ozbiljnim i prijateljskim glasom. - Ako želi da otkrije svet, čovek mora da ide napred. Od devojke sa tamnim očima već si imao sve najbolje i najlepše. Što si od nje dalje, biće ti lepša i više ćeš je voleti. Vozi kuda god želiš, daću ti mesto za krmom.

Bejah na smrt preplašen, ali ipak uvideh da ima pravo: Brižite sam se sećao vođen nostalgijom, slike zavičaja i svega onoga što mi je bilo blisko i moje, a što sam izgubio, stvarale su se iz puke čežnje... Poželeo sam da zauzmem mesto stranca i upravljam čamcem: tako je moralo da bude.

Iz bajke Frula

Pročitano 3452 puta
Više iz ove kategorije « Mačak i miševi Jagnje »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Herman Hese - Ako želi da otkrije svet, čovek mora da ide napred