Artnit

Ponedeljak, 03 Decembar 2018 11:47

Jutarnja pesma Istaknut

Fotografija Silvije Plat i njene bebe Fride Hjuz iz 1960. godine Fotografija Silvije Plat i njene bebe Fride Hjuz iz 1960. godine

Ubrzo posle rođenja svoje kćerke Fride aprila 1960. godine, Silvija Plat je napisala Jutarnju pesmu, koja je objavljena 1965. godine u zbirci pesama Arijel, dve godine nakon njenog samoubistva. Tema ove pesme je otuđenje i buđenje materinskih osećanja. U šest strofa Silvija Plat opisuje rođenje svog prvog deteta i mnoge emocije koje prate novo majčinstvo, kao što su strah, šok, nežnost, umor, konfuziju i ističe da žena ne postaje majka samo porađanjem.

Na početku pesme je čudno odsutna majčinska ljubav. Pesnikinja u prvoj strofi opisuje rađanje deteta: "Ljubav te navi kao raskošan zlatni sat, babica te pljesnu po tabanima, i tvoj goli krik." Ona naglašava mesto novog bića, ne među drugim ljudima već "među elementima". Druga strofa podupire nehumani opis bebe koju percipiraju njeni roditelji. Dete je za njih "nova statua", čija je golotinja u promajnom muzeju i baca senku na njihovu sigurnost dok oni stoje "bezizražajno kao zidovi". Nadrealne slike naglašavaju osećanja roditelja o otuđenju i nepoznavanje nove situacije. Treća strofa upoređuje materinstvo pesnikinje sa "oblakom što čisti ogledalo da odrazi vlastito sporo brisanje pod rukom vetra". Ovaj stih može izraziti ideju materinstva, ne kao posedovanja deteta od strane majke, već njegovog jedinstvenog postojanja i pripadanja svetu, elementima koji okružuju njegov život na svetu.

U poslednje tri strofe Jutarnje pesme emocionalna otuđenost nestaje i pesnikinja impulsivno sluša zvuk svog deteta dok spava. Ona kaže: "Svu noć tvoj leptir-dah treperi u bledom rumenilu ruža." Njeno dete peva s njom "jutarnju pesmu" i veza se uspostavlja uz pomoć jezika, esencijalnog čovečjeg čina. I dovoljan je jedan njegov krik da se ona "tetura iz kreveta, kravlji teška i cvetna u svojoj viktorijanskoj spavaćici".

Pročitano 2405 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 05 Decembar 2018 12:19

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Jutarnja pesma