Artnit

Četvrtak, 04 Oktobar 2018 10:59

Ribar i ribica Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Ribar i ribica, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Ribar i ribica, iz 1919. godine

Ribar i ribica su jedna od basni antičkog grčkog pisca Ezopa. Autor zbirke grčkih basni Babrius je beleži na grčkom, a latinski pisac basni Avianus na latinskom jeziku. Ova basna je dobila dodatnu popularnost u basnama francuskog pesnika i basnopisca Lafontena. Francuski kompozitori su postavili njegov tekst Le petit poisson et le pecheur kao osnovu za neke svoje kompozicije.

Siromašni ribar, koji je živeo od ulova riba jednog dana je imao lošu sreću i nije uhvatio ništa osim veoma male ribe. Pračakajući se ona ga zamoli: "Molim te, pusti me da idem, gospodaru. Previše sam mala za tvoje jelo. Ako me vratiš u reku, uskoro ću porasti, onda možeš napraviti dobar obrok od mene." Ali, ribar je brzo stavio ribicu u svoju korpu. "Kolika bi trebalo da budem budala", reče on, "da te vratim nazad. Koliko god da si mala, ti si bolja od ničega."

Moralna pouka basne Ribar i ribica je da mala dobit vredi više nego veliko obećanje. Ona posebno naglašava da je poželjniji sadašnji dobitak, pa makar bio i malen, nego očekivani, pa makar bio i velik.

Pročitano 2841 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 09 Novembar 2018 11:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Ribar i ribica