Artnit

Četvrtak, 13 Septembar 2018 10:36

Odlazak Istaknut

Kaspar David Fridrih - Lutalica iznad mora magle Kaspar David Fridrih - Lutalica iznad mora magle

U pesmama Tina Ujevića se javljaju uspomene iz njegovog siromašnog detinjstva u Imotskom. Tako i pesma Odlazak koja pripada refleksivno-rodoljubivoj lirici, govori o pesnikovoj čežnji za zavičajem. Središnje pitanje pesme je gde je moja sreća, u svom starom zavičaju ili na novim putevima.

Pesma Odlazak je napisana u šest distiha, koji su parno rimovani. Prvi distih izražava podvojenost osećanja pesnika. U njemu postoji čežnja za nekim novim krajevima što iskazuje stihom "u slutnji, u čežnji daljine, daljine", a sa druge strane "u srcu, u dahu planine, planine". Pesnik se vraća u detinjstvo sećajući se "malenih mjesta srca moga", Brača, Imotskoga. On vidi blijesak slavna šestopera i oseća miris kalopera.

U stihovima "Tamo, tamo da putujem,/ tamo, tamo da tugujem" u središnjem distihu pesme Odlazak, pesnik naglašava mogućnost da ga neće sačekati sreća na novom putu, jer više nije onaj isti dečak koji "mlijeko plave bajke sasne". Svestan da se vreme ne može vratiti, on želi da putuje, da ode negde i dodaje "da više ne znam sebe sama,/ ni dima bola u maglama".

Pročitano 2396 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 03 Decembar 2018 12:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Odlazak