Odštampajte ovu stranicu
Ponedeljak, 23 Juli 2018 10:28

Kako Te to ja volim... Istaknut

Albert Ševaljer Tejler - Elizabet Baret Brauning - godišnjica Albert Ševaljer Tejler - Elizabet Baret Brauning - godišnjica

Svoju poznatu pesmu Kako Te to ja volim engleska pesnikinja Elizabet Baret Brauning je prvi put objavila 1850. godine u delu Soneti sa portugalskog koje predstavlja poetski dokaz njene ljubavi prema suprugu, engleskom pesniku Robertu Brauningu. Elizabet Baret Brauning izabrala je ovaj naziv kako bi ostavila utisak da je prevodila delo sa portugalskog jezika i time izbegla bilo kakve kontroverze.

Inspiracija za pesmu Kako Te to ja volim bila je ljubav Elizabete prema Robertu Brauningu koji ju je spasao od očajnog, samotničkog načina života koji je vodila u Londonu, nakon slučajne smrti svog brata kod dominantnog posesivnog oca. Njena jedina uteha bila je poezija i u tome je bila veoma uspešna. Kada je Robert Brauning pročitao njen rad, bio je toliko impresioniran da joj je napisao da želi da se upoznaju. Oni su se zaljubili i uprkos očevom otporu i besu tajno se venčali i pobegli u Italiju 1846. godine.

Pesma Kako Te to ja volim počinje stihom: "Kako Te to ja volim? Dozvoli mi da nabrojim načine." Pesnikinja tako postavlja pitanje koje će voditi celu pesmu i ponavlja nekoliko istih reči na početku narednih rečenica kako bi istraživala različite forme koje ljubav može da ima, kao i mnoge načine na koje ona voli Roberta Brauninga. Ona opisuje svoju ljubav koristeći prostornu metaforu: njena ljubav se prostire do dubina, širina i visina do kojih njena duša može "doći". Istovremeno ona voli svog voljenog "do nivoa svakodnevne najtiše potrebe", slobodno i čisto. Kao da je ljubav prema njemu zauzela mesto religioznog obožavanja. Ona kaže: "Volim Te ljubavlju koja se pričinila izgubljenom sa mojim izgubljenim svecima." Pesma se završava konačnom izjavom nade u poslednji život: "i, ako Gospod tako odluči, Voleću ću Te još i više posle smrti…"

Pročitano 2339 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 12 April 2019 10:43
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci