Artnit

Utorak, 13 Februar 2018 11:48

Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim Istaknut

Dizajn korica knjige Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim Dizajn korica knjige Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim

Engleski pesnik američkog porekla T. S. Eliot je bio ljubitelj mačaka. U svom životu posedovao je mnoge mačke, koje je nazivao smešnim imenima. Fasciniran dostojanstvenom udaljenošću svojih mačjih saputnika, on je pisao modernističku poeziju sa aluzijama na njih. Njegova knjiga lakih stihova pod nazivom Old Possum’s Book of Practical Cats, koja se često prevodi kao Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim ili Knjiga starog oposuma o praktičnim mačkama slikovito opisuje psihologiju mačaka. Ilustraciju korica uradio je T. S. Eliot, a u potpunosti ilustrovao britanski ilustrator Nikolas Bentli. Kasnija izdanja ove knjige uključuju crteže čuvenog američkog ilustratora Edvarda Gorija koji je i sam bio veliki ljubitelj mačaka.

Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim nastajala je od 1934-1935. godine. Njene odvojene pesme bile su namenjene za poklone deci prijatelja, izdavača i kumova T. S. Eliota. Pošto je Eliot voleo da recituje pesme deci ostao je snimak njegovog čitanja i zbirka od 15 pesama je konačno dobila formu knjige i objavljena 1939. godine. Desetak imenovanih mačaka, različitih karaktera, činilo je tanak sadržaj knjige.

T. S. Eliot je usvojio težak ritam i rimu tradicionalnog dečjeg stiha. Zbirka pesama se otvara opštim zapažanjima. Svaka mačka ima tri imena svoje ime, naziv kuće i lično ime koje ne može nikada da se otkrije. Mačke, za razliku od pasa, ne odgovaraju na svoje ime kada se zovu i svaki vlasnik to zna. Sledi slikovita galerija mačjih portreta. Pesme opisuju niz radoznalih i jedinstvenih mačaka, od kojih sve imaju uobičajene, iako preterane aspekte mačjeg ponašanja.

Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim bila je inspiracija za mjuzikl Mačke, čiju muziku je komponovao poznati britanski kompozitor Endrju Lojd Veber. Mjuzikl predstavlja priču o plemenu mačaka zvanih Jellicles i noći u kojoj izvode "Jellicle izbor" kada odlučuju o mački koja će se uzdići do Heavisidovog sloja i vratiti u novi život, a nekoliko pesama iz ove zbirke su obrađene. Prvo izvođenje mjuzikla bilo je 1981. godine u Londonu i on je postao jedna od najuspešnijih muzičkih predstava ikada.

Pročitano 1472 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 06 Decembar 2019 11:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Knjiga starog mačka o mačkama svakodnevnim