Artnit

Ponedeljak, 04 Decembar 2017 12:19

Agota Kristof - Reči koje definišu osećanja veoma su neodređene Istaknut

Plakat za pozorišnu predstavu Velika sveska Plakat za pozorišnu predstavu Velika sveska

Počinjemo da pišemo. Imamo dva sata da obradimo temu i dva lista papira na raspolaganju.

Nakon dva sata razmenjujemo listove, svaki od nas ispravlja pravopisne greške drugome uz pomoć rečnika i na dnu stranice piše: "Dobro", ili "Nije dobro". Ako je "Nije dobro", bacamo sastav u vatru i pokušavamo da obradimo istu temu na sledećem času. Ako je "Dobro", možemo da prepišemo sastav u Veliku Svesku.

Da bismo odlučili da li je "Dobro" ili "Nije dobro", imamo jedno veoma jednostavno pravilo: sastav mora da bude istinit. Moramo opisivati ono što jeste, ono što vidimo, ono što čujemo, ono što radimo.

Na primer, zabranjeno je napisati: "Baka liči na vešticu"; ali je dozvoljeno napisati: "Ljudi zovu Baku Veštica".

Zabranjeno je napisati: "Mali Grad je lep", jer Mali Grad nama može biti lep, a nekom drugom ružan.

Isto tako, ako napišemo: "Posilni je dobar", to nije istina, jer posilni je možda sposoban za bezobrazluke koje mi ne znamo. Prema tome, jednostavno pišemo: "Posilni nam daje ćebad".

Napisaćemo: "Jedemo mnogo oraha", a ne: "Volimo orahe", jer reč "voleti" nije pouzdana reč, nedostaje joj preciznosti i objektivnosti. "Voleti orahe" i "voleti našu Majku", ne može da iskazuje istu stvar. Prvi izraz označava prijatan ukus u ustima, a drugi osećanje.

Reči koje definišu osećanja veoma su neodređene; bolje je izbegavati njihovu upotrebu i pridržavati se opisivanja predmeta, ljudskih bića i samoga sebe, to jest vernog opisivanja činjenica.

Iz romana Velika sveska

Pročitano 1892 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 17 Decembar 2019 11:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Agota Kristof - Reči koje definišu osećanja veoma su neodređene