Artnit

Utorak, 21 Novembar 2017 12:19

Dečak koji je vikao vuk Istaknut

Ilustracija basne Dečak koji je vikao vuk Ilustracija basne Dečak koji je vikao vuk

Antički grčki pisac Ezop poznat je po basnama koje na kraju imaju zanimljivu moralnu pouku. Tako je i u kratkoj basni Dečak koji je vikao vuk, gde je kroz priču o dečaku, koji je zbog svog laganja izgubio ovce istaknuto da čovek mora biti vrlo mudar, da zna stvarne granice i meru svog zabavljanja i da pritom poštuje vreme, mesto, stvari, životinje i ljude.

Dečak je čuvao ovce blizu tamne šume nedaleko od sela. Pošto mu je život na pašnjaku postao veoma dosadan, jer je mogao da se zabavlja i da razgovara sa svojim psom ili da se igra sa svojom lulom, pomislio je kako bi bilo zabavno uznemiravati seljake pretvarajući se da je vuk napao ovce. On je viknuo: "Vuk! Vuk!" Kada su seljaci koji su čuli ovaj uzvik napustili svoj posao i dotrčali na pašnjak, umesto vuka videli su ovce koje mirno pasu i dečaka koji se smejao grohotom. "Glupi dečak!", rekli su veoma ljuto i otišli. Narednih dana dečak se opet zabavljao vičući: "Vuk! Vuk!" Seljaci su trčali da mu pomognu, ali su ponovo čuli njegov smeh. Jedne večeri, međutim dok je sunce stajalo iza šume, a senke su zalazile iznad pašnjaka, vuk je zaista prolazio ispod žbunja i napao ovce. Uplašeni dečak je krenuo prema selu i vikao: "Vuk! Vuk!" Iako su seljaci čuli njegov plač, nisu trčali da mu pomognu kao što su ranije. "On nas više ne može prevariti", rekli su. Na taj način, navika laganja dečaka je izazvala stradanje njegovog stada. Vuk je poklao mnogo ovaca i onda je otišao u šumu.

Na kraju basne Dečak koji je vikao vuk je izneta moralna pouka da "niko ne veruje lažovu" ili "navika laganja je opasna".

Pročitano 23895 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Dečak koji je vikao vuk