Artnit

Subota, 14 Oktobar 2017 11:02

Agota Kristof - Nigde ne vidim sreću, a još manje izobilje Istaknut

Dizajn korica knjige Treća laž Dizajn korica knjige Treća laž

Ono što štampamo u novinama u totalnoj je protivrečnosti sa stvarnošću. Svakog dana štampamo stotinu puta rečenicu: “Mi smo slobodni“, a na ulicama svuda vidimo vojnike jedne strane vojske, svi znaju da postoje mnogobrojni politički zatvorenici, putovanja u inostranstvo su zabranjena, pa čak ni unutar svoje zemlje ne možemo da idemo u bilo koji grad. Ja to znam, jer sam jednom pokušao da odem kod Sarah u mali grad K. Stigao sam do susednog grada, gde su me uhapsili i vratili u glavni grad posle cele noći ispitivanja.

Štampamo stotinu puta na dan: “Mi živimo u izobilju i sreći“, i ja najpre mislim da je to tačno za druge, da smo Majka i ja bedni i nesrećni zbog “onoga“, ali Gaspar mi kaže da mi nismo nikakav izuzetak, da i on sam, njegova žena i njihovo troje dece žive bednije nego ikada.

Štaviše, kad se vraćam s posla, rano izjutra, i kad se mimoilazim s ljudima na koje je sada red da idu na posao, nigde ne vidim sreću, a još manje izobilje. Kada upitam zašto štampamo tolike laži, Gaspar mi odgovara:

- Nipošto ne postavljaj pitanja. Radi svoj posao i ne petljaj se ni u šta.

Iz romana Treća laž

Pročitano 2433 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 29 Novembar 2018 12:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Agota Kristof - Nigde ne vidim sreću, a još manje izobilje