Artnit

Ponedeljak, 05 Juni 2017 10:35

"Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena neophodna" Istaknut

Dizajn korica knjige Gordost i predrasuda Dizajn korica knjige Gordost i predrasuda

"Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena neophodna" je prva rečenica iz romana Gordost i predrasuda Džejn Ostin, koji je objavljen krajem januara 1813. godine. Magija čitanja ovog romana počinje ovom rečenicom, koja je jedna od najpoznatijih u književnosti i najcitiranijih u engleskoj književnosti. Ova rečenica takođe nudi minijaturnu skicu zapleta, koja se odnosi na priču o pet sestara Benet u potrazi za "samcima koji poseduju bogatstvo ".

Prvu rečenicu Džejn Ostin iz romana Gordost i predrasuda je pre svega oblikovalo englesko društvo XIX veka u kojem je živela. Ona koristi ovu rečenicu da započne svoj roman koji će ispitivati socijalne pojmove raslojavanja unutar društvenog poretka, društvene odnose u srednjem i višem staležu, ukazujući na nepravde prema ženama, drugorođenim sinovima, siromašnima, ismevajući aroganciju aristokratije i površnost i vulgarnost novih bogataša.

U engleskom društvu u XIX veku manifestuje se preokupacija društveno povoljnim brakom. Muškarcima je bilo mnogo lakše nego ženama, jer oni ne bi bili uništeni bez njega. Ali, zato je postojao i veliki društveni pritisak na muškarce sa novcem da se ožene i imaju decu što je iskazano već u prvoj rečenici romana "Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena neophodna". Međutim, to ne važi i za žene kojima su mogućnosti bile veoma ograničene. Društvena očekivanja usmerena na žene podrazumevala su da one treba da se takmiče za naklonost takvog čoveka.

Pročitano 1851 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 29 Avgust 2019 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero "Opšte je poznata činjenica da je bogatom neoženjenom čoveku žena neophodna"