Artnit

Utorak, 25 April 2017 11:00

Emil Zola - Ona koja me voli Istaknut

Da li je ona koja me voli velika dama, sva u svili, čipkama i nakitu, koja sanja o našim ljubavima na sofi kakvog budoara? Markiza ili vojvotkinja, malena i laka kao san, sa talasima belih sukanja koji se tromo vuku po zastorima i sa malom napućenošću koja je slađa od osmeha?

Da li je ona koja me voli nakićena grizeta, sitnoga kroka, koja zadižući suknju preskače potoke, pogledom moli pohvalu svojoj tankoj nozi? Je li kakva dobra devojka koja pije iz svake čaše, odevena danas u saten, sutra u grubu indijanu, koja u trezorima svoga srca nalazi po jednu trunku ljubavi za svakoga?

Da li je ona koja me voli plavo dete koje kleči pored svoje majke da se moli Bogu? Ludo devojče koje me uveče poziva u mračne uličice? Je li crnomanjasta seljanka koja me posmatra u prolazu i koja, usred zrelog žita i vinove loze, odnosi moje sećanje? Sirotica koja mi zahvaljuje za milostinju? Žena nekog drugog, ljubavnika ili muža, koju sam jednog dana pratio i koju više nisam video?

Da li je ona koja me voli kći Evrope, bela kao praskozorje? Kći Azije, sa žutim i pozlaćenim tenom kao sunčev zalazak? Ili kći pustinje, crna kao burna noć?

Da li je ona koja me voli odvojena od mene kakvom slabom pregradom? Je li s onu stranu mora? Je li s onu stranu zvezda?

Da li ona koja me voli ima tek da se rodi? Je li umrla pre sto godina?

Iz pripovetke Ona koja me voli (zbirka pripovedaka Plavi ogrtač ljubavi)

Pročitano 2433 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Maj 2018 10:55

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Emil Zola - Ona koja me voli