Artnit

Subota, 26 Novembar 2016 21:16

Horhe Luis Borhes - Dva kralja i dva lavirinta Istaknut

Salvador Dali - Lavirint II Salvador Dali - Lavirint II

Kazuju ljudi dostojni poverenja (iako Alah zna bolje) da je na početku sveta neki kralj Vavilonskih ostrva sazvao svoje neimare i vračeve i naložio im da sagrade lavirint tako složen i vešto smišljen da ni najvispreniji muževi ne smednu u njega stupiti, a ako i stupe, da se u njemu izgube. Takva građevina izazva pravu sablazan, jer Bogu pripada da stvara pometnju i proizvodi čudesa, a ne ljudima.

Kad prođe neko vreme, stigne na njegov dvor arapski kralj, i kralj ga vavilonski (u nameri da se naruga prostoti svoga gosta) nagovori da uđe u lavirint pa ga pusti da kroz njega luta, ozlojeđen i izgubljen, sve do zalaska sunca. Tad ovaj zavapi za Božjom pomoći te nabasa na vrata. Nijednom se rečju požalio nije, samo reče vavilonskom kralju da on u Arabiji ima lavirint i bolji lepši, i da će ga, ako je Bogu ugodno, jednoga dana provesti njime. Potom se vrati u Arabiju, sazove svoje vojskovođe i poglavare i sa takvom ratnom srećom navali na vavilonsko kraljevstvo da poruši utvrđenja, potuče vojsku i zarobi samog kralja. Svezanog ga onda uprti na lakonogu kamilu i odvede u pustinju. Tri dana su jahali pre no što mu reče: "O gospodaru vremena, ti koji si suština i oličenje ovoga veka, u Vavilonu ti se prohtelo da me pustiš da lutam kroz bronzani lavirint s onolikim stepenicima, vratima i zidovima; sad je Svevišnji blagoizvoleo da ja tebi svoj lavirint pokažem; u njemu se ne moraš penjati stepeništima, ne moraš provaljivati vrata, ni lutati nedoglednim hodnicima, ni nailaziti na zidove od kojih ne možeš dalje".

Onda mu odveza konopce i ostavi ga nasred pustinje, gde je ovaj skapao od gladi i žeđi. Neka je slava Onome koji ne umire.

Ovu je priču paroh besedio sa svoje pripovedaonice.

Iz zbirke priča Alef

Pročitano 3672 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 09 Juni 2020 11:12

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Horhe Luis Borhes - Dva kralja i dva lavirinta