Artnit

Subota, 05 Novembar 2016 11:40

Tibulo Istaknut

Luka Sinjoreli - Tibul Luka Sinjoreli - Tibul

Sa Vojislavom Ilićem započinje srpski "Parnas", odnosno parnasizam u poeziji, pravac koji je nastao 1866. godine u Francuskoj. Parnasovsko pesništvo u njegovoj poeziji je ostvareno uglavnom na antičkim motivima, kao na primer u poznatoj istorijskoj pesmi Tibulo. U ovoj pesmi iskazano je istinsko osećanje za lepotu i veličinu antičkog sveta.

Pesma Tibulo nije pisana u strofama. Ona se sastoji od četrnaest stihova sa nepravilnom rimom.

Vojislav Ilić u pesmi Tibulo opisuje zadivljenost i zanesenost rimskog mladića Tibula statuom boginje ljubavi i lepote Venerom. On "začuđen zastade nemo" pred hladnom statuom i sanjivim očima je gleda, dok Rim spokojno spava. Statua Venere za njega nije samo hladan kamen i on je njenu lepotu oživeo, učinio je od nje savršenstvo. I dok je snevao svoj san "prijekor iz sna ga trže". On čuje narod koji ga žali, ali ne osuđuje. Tajni glasovi govore: "Nesretni Tibulo naš, bogovi neka ga štite! On ljubi hladni kam."

Mladi Rimljanin, koga Vojislav Ilić opisuje u pesmi Tibulo je rimski liričar iz I veka pre nove ere Tibul Albije. On je pisao elegije savršenog pesničkog oblika, čije su najčešće teme bile čežnja za idilom sela i potpunom srećom u ljubavi. Iako je umro veoma mlad sa samo 35 godina, svojom poezijom je obeležio razdoblje u rimskoj lirici.

U pesmi Tibulo Vojislav Ilić preko mladog rimskog sanjara i velike umetničke duše prikazuje lepotu umetnosti, koja se može osetiti svim čulima i pruža uživanje. Ali, samo pojedinim ljudima se ispunjava duša i u njima se razvijaju raznolika osećanja dok posmatraju umetnička dela.

Pročitano 3178 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Tibulo