Artnit

Sreda, 26 Oktobar 2016 10:48

Kornjača i zec Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Kornjača i zec, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Kornjača i zec, iz 1919. godine

Basne antičkog grčkog pisca Ezopa često daju slike životinjskog sveta kroz koju se čitaocu nudi neka pouka. U poznatoj basni Kornjača i zec jednostavnim stilom kroz kratku priču o takmičenju kornjače i zeca Ezop daje mudru pouku da marljivost često savladava lenj odnos prema prirodnom talentu.

Basna opisuje kornjaču i zeca koji su se raspravljali ko je od njih dvoje brži. Zec je ismejao kornjaču zbog njene sporosti i tromosti, a kornjaču je to iznerviralo. Pošto je zec bio samouveren i brz, prihvatio je kornjačin predlog da se takmiče. Kada su odredili cilj, vreme i mesto, oni su počeli da se takmiče. Kornjača se kretala polako, ali uporno i neumorno, a zec je skakao da pokaže kako prezire kornjaču. Nakon toga zec se umorio, ali je bio blizu cilja i bezbrižno se odnosio prema takmičenju, i legao je kraj puta i zaspao. Kornjača je znala da je spora, trčala je bez odmora i uspela da prestigne i pobedi zeca koji je spavao. Gledaoci su počeli da viču i zec se probudio i skočio, ali kornjača je bila blizu cilja. Zec je primetio kornjaču kako se natrag vraća, postideo se i pomerio se s puta priznavši da ga je najsporija životinja na svetu osramotila, zbog toga što se previše oslanjao na svoju brzinu.

Pročitano 27049 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Septembar 2020 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Kornjača i zec