Artnit

Četvrtak, 20 Oktobar 2016 10:42

Guska koja je nosila zlatna jaja Istaknut

Milo Vinter - Ilustracija basne Guska koja je nosila zlatna jaja, iz 1919. godine Milo Vinter - Ilustracija basne Guska koja je nosila zlatna jaja, iz 1919. godine

Guska koja je nosila zlatna jaja je basna antičkog grčkog pisca Ezopa. U njoj se kao i u ostalim njegovim basnama ističe pouka za čitaoca. Tako i ova basna nosi pouku da čovek treba da bude zadovoljan onim što ima i izbegava pohlepnost, jer onaj ko želi više, gubi sve.

Seljak je u gnezdu svoje guske pronašao jedno žuto, sjajno jaje. Pošto je jaje bilo teško kao olovo, hteo je da ga baci, jer je mislio da je to prevara. Ali, on je ipak poneo jaje kući da bolje razmisli, i ubrzo je zaključio da je jaje od čistog zlata. Svako jutro guska bi snela jedno zlatno jaje, a on je počeo da se bogati od prodaje svojih jaja. Kada je postao bogat, postao je pohlepan i razmišljao je da odjednom uzme sve zlato koje mu je mogla dati guska. Zato ju je on zaklao i otvorio, ali nije ništa našao. Svoj život koji je dotada tekao glatko sa jednim jajetom dnevno, on je sam učinio nesrećnim. Tako je zbog svoje pohlepe postajao sve siromašniji i na kraju je postao siromah. Njegova sebičnost i pohlepa mu je donela nesreću i prokletstvo.

Pouka basne Guska koja je nosila zlatna jaja je da oni koji imaju dovoljno ne treba da žele više i tako izgube sve što imaju. Zato je bolje da ostanu zadovoljni sa onim što imaju.

Pročitano 3669 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 10 Septembar 2020 10:41

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Guska koja je nosila zlatna jaja