Artnit

Četvrtak, 29 Septembar 2016 14:21

Bogorodica Trojeručica Istaknut

Ikona Bogorodica Trojeručica iz manastira Hilandar Ikona Bogorodica Trojeručica iz manastira Hilandar

Pripovetku Bogorodica Trojeručica Simo Matavulj je napisao u tri varijante, sa tri različita naslova: Čudotvorna ikona objavljena u časopisu Javor 1893, Trojeručica, objavljena u časopisu Delo 1894, i Bogorodica Trojeručica u zbirci Nemirne duše, objavljene 1908. godine. Mistika ove pripovetke protkana je jednom od najdragocenijih svetkovina logosnosti srpske književnosti: presvetom i čudotvornom Bogorodicom Trojeručicom, ikonom čije čudotvorstvo prevazilazi čudotvorstva svih ostalih pravoslavnih ikona.

Junaci pripovetke Bogorodica Trojeručica su putnici lađe koja kreće ka Trstu. Pored posade, ovom lađom su se otisnuli muslimani, rimokatolici, pravoslavni. Konfesionalno i nacionalno mnoštvo čine dva Arnauta, vojnici, žandari, okovani zarobljenik, seljaci u živopisnoj nošnji, sredovečna gospođa koja iskvareno govori italijanski, trgovački agent iz Trsta koji ''hoćaše da se o njemu misli e je 'Inglez''', mlad gospodin sa slugom, dva jezuita čitaoca molitava Brevijara, Rebeničani Margarita, Jelena Rajković i Slavko, i trgovac od Kotora Ivan Katić.

Rimokatolici su verni sopstvenoj ''nepogrešivosti'', a pravoslavno verujući barba Ivan Katić deluje kao jurodivi. On je za latinskog ''Ingliza'' izazivač duhova, za gojaznu gospođu je uzrok bure i ona ga naziva Judom. Pravoslavnost Matavuljevog Ivana Katića naglašena je delotvornošću molitve i poverenjem u Božje promisleno staranje za čoveka. Sa Slavkom, koji nije ni molitveno, ni lektirno stigao prići prečistoj Trojeručici, on mora da podeli tajnu hilandarske čudotvorke. Osveštenu reprodukciju ikone Bogorodice Trojeručice on poklanja prvo Jeleni, a zatim i Slavku kome kaže: "Ja znam da ste mlad, zdrav, bogat, ali svega toga može brzo nestati, a opet i mlad čovjek ima njeke želje, ako ništa drugo, a ono, recimo, da se oženi kako bi htio."

Prelazak Slavka iz ostrašćenog stanja ne-bića u biće budnog pokajnika postaje delo čudesne snage Bogorodice Trojeručice, koja je konkretizovana retorikom jednočlane antiteze: Slavko se unizio pred čudotvornošću svetosti, da bi se svetotajinski uzvisio. Ikonološki epilog pripovetke predstavlja još jedno čudo čovekoljublja Bogorodice Trojeručice: "Poslije godinu dana, Trojeručica višaše u ložnici mladoga bračnoga para: Slavka i Jelene".

Pročitano 2617 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Avgust 2020 10:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Bogorodica Trojeručica