Artnit

Četvrtak, 22 Septembar 2016 12:21

Hamletova dilema:"Biti ili ne biti?" Istaknut

Ežen Delakroa - Hamlet i Horacio na groblju  Ežen Delakroa - Hamlet i Horacio na groblju

Jedan od najpoznatijih citata na engleskom jeziku napisao je Vilijam Šekspir u drami Hamlet. Ove besmrtne stihove izgovara Hamlet, dok posmatra lobanju dvorske budale na groblju sa dva grobara i svojim prijateljem Horacijom. On kaže: "Avaj, jadni Joriče! Znao sam ga, Horacio." A zatim sledi najpoznatiji monolog u delima Šekspira, čuveni stihovi u kojima se Hamlet dvoumi između života i smrti:

O, biti ili ne biti - to je pitanje:
Da li je ljudskog duha dostojnije
Trpeti pračke i strele sudbine nasilne,
Ili oružje dići na more muka
I otporom ih sve zauvek okončati?
Umreti, samo usnuti - i ništa više;
I tim snom reći da smo prekinuli
Naše duše bol i hiljade onih jada
Što ih priroda ljudska nasleđuje.

Reči Hamleta ukazuju na večno pitanje o tome da li je bolje živeti i suočavati se sa problemima ili umreti i osloboditi se od njih na taj način. Pojmovi biti ili ne biti, kojima izražava ovo pitanje su veoma složeni. Biti je pasivno stanje u Hamletovim očima, i podrazumeva patnju i primanje udaraca nasilne sudbine. Življenje je, u stvari neka vrsta spore smrti, dok s druge strane smrt pokreće život na akcije. Hamlet pokušava da pronađe utehu u ideji da je smrt zaista više od neke vrste sna, i da se njome okončava bol duše i svi jadi što ih nasleđuje čovek.

Monolog Hamleta ukazuje da je bol u životu neizbežan i da je "nečuveno bogatstvo imati svoju sudbinu", a to je za nas mogućnost da izaberemo da se suočimo sa našim "morem nevolja" ili da se one završe u smrti. Međutim, u doba vladavine engleske kraljice Elizabete verovalo se da će oni koji su počinili samoubistvo biti zauvek prokleti, što daje dodatnu kompleksnost Hamletovoj dilemi.

Pročitano 89928 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Hamletova dilema:"Biti ili ne biti?"